ДНК тест ще реши спора къде е убит и погребан

...
ДНК тест ще реши спора къде е убит и погребан
Коментари Харесай

ДНК тест ще реши спора къде е убит и погребан Хаджи Димитър


ДНК тест ще реши разногласието къде е погубен и заровен Хаджи Димитър. С тази сериозна задача се е заел доктор Чавдар Ангелов, шеф на парк-музей Шипка – Бузлуджа, предава БГНЕС.

Основанието му идва след предаване, в което се е появило още веднъж изказване, че хаджията е ранен на Бузлуджа и пренесен от своите четници на връх " Кадрафил ". Затова, че гробът на Хаджи Димитър не е под връх Бузлуджа в Стара планина, както счита формалната история, а на връх Кадрафил в Средна гора идва от фамилна легенда от село Свежен, която се предава от уста на уста към този момент няколко генерации. 

Според формалните исторически данни, Хаджи Димитър и трийсетина от неговите четници водят последния си пердах на 18 юли 1868 година Войводата е погубен по време на тежкото стълкновение и по-късно заровен. " Провели сме прелиминарен диалог с лаборатория, която може да направи ДНК разбора. Сега остава да намерим наследници по майчина линия или по сестринска, с цел да получим генетичен материал от тях, да съпоставим с костите, които са заровени под паметника на Воеводата, и да се спре един път вечно с всевъзможни спекулации по отношение на великия българин ", сподели още доктор Ангелов. Очаква се до края на годината резултатите да бъдат ясни, прибавя БГНЕС.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР