Смъртоносни наводнения удариха основния регион за производство на зърно в Китай, подхранвайки опасенията за продоволствената сигурност

...
Дните на проливен дъжд причиниха тежки наводнения във водещия зърнопроизводителен
Коментари Харесай

Дните на проливен дъжд причиниха тежки наводнения във водещия зърнопроизводителен регион на Китай в североизточната част, като убиха 14 души и повишиха опасенията за продоволствената сигурност, тъй като наводненията наводниха земеделски земи.

Проливни дъждове, причинени от последствията от тайфуна Доксури, удариха Северен Китай от края на юли, прогонвайки повече от един милион души и убивайки най-малко 30 души в покрайнините на Пекин и заобикалящата провинция Хъбей.

Докато бурята се придвижваше по-на север, в неделя бяха съобщени още 14 смъртни случая в град Шулан в провинция Джилин.

Сред загиналите бяха трима местни служители, включително заместник-кметът на града, които бяха отнесени от наводнения по време на спасителни операции миналата седмица, се казва в изявление на властите на Shulan. Още един служител остава в неизвестност, се добавя.

Повече от 18 000 души са били евакуирани от Шулан, според държавната информационна агенция Синхуа.

Още на север в съседната провинция Хейлундзян реките, които напояват плодородните й земеделски земи, преляха, потапяйки оризови полета, унищожавайки зеленчукови оранжерии и нанасяйки щети на фабрики, съобщават държавните медии.

В цялата провинция 25 реки са надвишили предупредителните нива и заплашват да излязат от коритата си, според властите в Хейлундзян.

Пожарникарите работят с дренажна машина близо до село в град Мудандзян в североизточната китайска провинция Хейлундзян на 5 август. Пожарникарите работят с дренажна машина близо до село в град Мудандзян в североизточната китайска провинция Хейлундзян на 5 август. Джан Тао/AP

В неделя Министерството на водните ресурси на Китай повиши спешната реакция при наводнения до Ниво 3 за провинциите Джилин и Хейлундзян – третата най-спешна в четиристепенната система за спешна реакция.

В Харбин, столицата на провинция Хейлундзян, повече от 162 000 души бяха евакуирани, докато над 90 000 хектара посеви бяха повредени от наводнения, съобщи People's Daily, говорителят на управляващата комунистическа партия.

В град Шанджъ повече от 42 575 хектара посеви бяха унищожени от най-лошата дъждовна буря, с която градът се сблъсква от повече от шест десетилетия, съобщи Синхуа.

Спасители изваждат селянин от водата в Харбин на 5 август. Спасители изваждат селянин от водата в Харбин на 5 август. VCG/Гети изображения

Житницата на Китай

Многобройни села и големи земеделски площи също бяха наводнени в град Учанг, друг голям град за производство на ориз в Хейлундзян, и властите там все още отчитат щетите.

Наводняването на земеделски земи засили опасенията относно потенциалните въздействия върху продоволствената сигурност във втората по големина икономика в света, тъй като екстремните метеорологични явления, свързани с изменението на климата, представляват нарастваща заплаха за селскостопанските и хранителни доставки на Китай.

Известни като житницата на Китай, трите най-североизточни провинции – Хейлундзян, Дзилин и Ляонин – произвеждат повече от една пета от производството на зърно в страната, благодарение на плодородната черна земя в региона. Основните култури, произвеждани там, включват соя, царевица и ориз.

Миналата седмица Министерството на земеделието и селските райони предупреди, че силните дъждовни бури, донесени от тайфуните Ханун и Тайфун Доксури, се очаква да причинят „сериозно въздействие“ върху селскостопанското производство в Китай.

Царевична нива е потопена от наводнение в село в град Хеби, провинция Хенан на 5 август. Царевично поле е потопено от наводнение в село в град Хеби, провинция Хенан на 5 август. Costfoto/NurPhoto/Getty Images

Опустошението на оризовите полета в североизточен Китай дойде след проливни дъждове в края на май, наводнили провинция Хенан, друг голям регион за отглеждане на зърно, който произвежда около една трета от пшеницата в страната.

Според държавните медии властите в Хенан казаха, че наводненията там са най-опустошителните дъждове за производството на пшеница през последното десетилетие.

Тези дъждове, които удариха точно преди жътвата, доведоха до спад от 0,9 процента в производството на лятна пшеница в Китай тази година – първият спад от седем години, според Националното статистическо бюро.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР