Дни преди началото на Олимпиадата в Пекин е ясно -

...
Дни преди началото на Олимпиадата в Пекин е ясно -
Коментари Харесай

Пекин 2022: Олимпиадата ще открият почти само диктатори |

Дни преди началото на Олимпиадата в Пекин е ясно - множеството демократични страни ще бойкотират откриването. Путин обаче ще бъде там, както и водачите на други страни, в които човешките права не са на особена респект,

Списъкът на китайското външно министерство наподобява като " Залата на славата " на автократичните страни. На първо място е съветският президент Владимир Путин, следван от водачите на още 20 страни като Саудитска Арабия, Египет, Катар, Туркменистан, Пакистан и Казахстан. Това са държавните и държавни ръководители, които ще посетят откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Директорката на организацията Human Rights Watch за Китай Софи Ричардсън назовава листата с посетители на Олимпийските игри нагледна селекция на държавни ръководители, които нарушават човешките права в своите страни.

Неправителствени организации приканиха към дипломатически протест

Проблемът е, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също ще е там. Но това е предстоящо - в последна сметка Гутериш в никакъв случай не е подлагал на критика обществено нарушаването на човешките права на уйгурите в Китай, споделя Ричардсън.

Интересно е и кои европейски страни ще изпратят свои представители на церемонията по откриването на Олимпийските игри: президентите на Полша и Сърбия Анджей Дуда и Александър Вучич ще са там. А от Люксембург се чака да дойде великият херцог Анри. Говорителка на китайското министерство на външните работи заяви, че президентът и партиен водач Си Дзинпин ще посрещне гостите на особено проведен прием. Сестрата на тайландския крал е единствената жена в листата.

Редица демократично ръководени страни оповестиха, че няма да изпращат свои политически представители в Пекин. Дни преди началото на 24-тата Зимна олимпиада 243 интернационалните неправителствени организации приканиха държавните управления да бойкотират спортното събитие. " Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 ще бъдат открити на фона на жестокости и други груби нарушавания на човешките права от китайското държавно управление ", пишат правозащитниците в своята декларация.

Погазване на права и очистване на гражданското общество

Президентът Си Дзинпин и китайските управляващи са упрекнати в съществено тъпчене на правата на уйгури, тибетци и други етнически и религиозни групи. Независимото гражданско общество в Китай " на процедура е отстранено " с преследването на правозащитници, феминистки, юристи и публицисти.

" Правителството унищожи в миналото процъфтяващото гражданско общество в Хонконг, разшири наблюдението с разнообразни технологии, с цел да ограничи съществено правото на свободно изложение, сдружаване и мирни събирания и позволи потреблението на насилствен труд в нарушаване на интернационалното право ", декларират от неправителствения бранш.

Съединени американски щати, Англия, Япония, Австралия, Канада, Литва, Естония и Белгия се причислиха към политическия протест. Германия също няма да изпрати високопоставени политици в Пекин, макар че федералното държавно управление не загатва категорично дипломатическия протест като причина за решението. В почетния лист на китайското държавно управление обаче е включен и един немец - президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Той към този момент е в Пекин и организира среща със Си Дзинпин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР