Дни наред пред медиите икономическият министър Корнелия Нинова и назначеното

...
Дни наред пред медиите икономическият министър Корнелия Нинова и назначеното
Коментари Харесай

Нинова и Нитова в атака срещу старите шефове на ВМЗ и "Кинтекс" с избрани числа

Дни наред пред медиите икономическият министър Корнелия Нинова и назначеното от нея управление на Държавната консолидационна компания (ДКК) представяха данни за неприятни финансови резултати и нарушавания в дъщерните " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВЗМ) и " Кинтекс ", с които аргументираха решението за промяна на шефовете им. Сопотският цех, при който новият ръб към момента не е вписан, стремително отговори, като показа напълно разнообразни цифри. Бившият шеф на " Кинтекс " също опроверга обвиняванията в нарушавания.

А истината е мъчно да се наблюдава, защото сдруженията към момента не са разгласили докладите си, въпреки че срокът от дълго време мина. Но нежеланието на ДКК да даде съответни отговори оставя чувството, че данните се показват изборно. Битката в " Кинтекс "

Последната такава акция беше органазираната конференция в сряда, на която новите управления на ДКК и " Кинтекс " изнесоха данни за нередности. Според изпълнителния шеф на ДКК Смиляна Нитова за първото тримесечие на тази година оръжейният търговец е отчел 17 пъти по-малка облага, в сравнение с преди година. Какво обаче стои зад това число и каква е повода, по този начин и не стана ясно.

Още по-неясни бяха показаните резултати от инспекция на положението на " Кинтекс ", която е била предоставена от ДКК на новото управление. От изявлението на Нитова се разбра единствено, че по времето на Михайлов са били сключвани контракти за активност, която дублира активността на чиновници от " Кинтекс ", както и контракти, които препокриват активността на един цивилен контракт с различен. Като " очевиден " тя дефинира агентски контракт за 0.5 млн. $, който е бил подписан след привършване на активността по него.
Реклама
Основната рецензия беше против подготвяния контракт за над 40 млн. евро, който Михайлов разгласи около уволнението си. Нитова изясни, че подобен контракт не е открит и няма следи да е бил подготвян.

Самият Михайлов обаче побърза да опровергае обвиняването, като се появи пред постройката на министерството, където се организира пресконференицията. " Шокиран съм, че ДКК и новото управление на " Кинтекс " отхвърлят да има нов проектодоговор за 40 млн. евро ", съобщи той. Той уточни съответно, че на 22 март и на 28 март в сдружението са получени публични възлагателни писма от министерство на защитата на африканска страна, като с първото се приема офертата на " Кинтекс ", а с второто се прецизира, че договорът би трябвало да бъде подписан до 30 май. Това обаче очевидно не се е случило. Михайлов допусна, че задачата е да се показа пред обществеността, че подобен план няма и договорът да се подписа постфактум, като към него се " пришие посредник ". " Възможно е също да се целят нерегламентирани договаряния с доставчиците да завишат цените за отчисления ", добави той.

Михайлов не пожела да разяснява изнесените данни от доклада на " Кинтекс ", като изрече подозрения, че той може да е " преработван " от новото управление. Сопотският цех

Изпълнителният шеф на ДКК нападна и. Спорът там стартира преди седмица, когато икономическият министър разгласи на брифинг, че финансовите резултати са се влошили през първото тримесечие на 2022 година и сдружението е отчело загуба. От ВМЗ отвърнаха с разнообразни данни и оповестиха, че компанията е напът да регистрира рекордни доходи през 2022 година
Реклама
В сряда Нитова не разяснява разминаването в числата, като избра да се концентрира върху другото обвиняване против управлението - че ВМЗ дължи близо 55 млн. лева дивиденти за петте години от 2017 до 2021 година, само че отхвърля да ги заплати. " Аз персонално съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв период би трябвало да се заплати ", съобщи тя.

От ВМЗ обаче побързаха да разпространят известие, което опровергава информацията. " За предходната година ВМЗ има облага от малко над 1 млн. лева, които сме в подготвеност да изплатим незабавно към държавния бюджет. Това не е направено, тъй като 2 месеца от ДКК не утвърждават финансовия ни доклад ", сподели от завода. От там напомнят още, че предходните години дивиденти към бюджета не са плащани на база на решение на Министерския съвет, което беше взето по отношение на коронавирус рецесията. От компанията изричат подготвеност да платят дължимите суми към бюджета, само че откакто покачат заплатите на служащите, за което се водят договаряния със синдикатите, и откакто стартират стратегия за модернизиране, която се прави оценка на 50 млн. лева

Междувременно от пресцентъра на икономическото министерство в четвъртък оповестиха, че Корнелия Нинова е договорила нарастване на заплатите във ВМЗ.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР