Дневник На 22.05.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната

...
Дневник
На 22.05.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната
Коментари Харесай

Прокуратурата: Слави Трифонов се оказа прав за парите на партиите!

 Дневник На 22.05.2019 година основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура инспекция по реда на надзора за правда след сезиране от информация в телевизионното предаване " Шоуто на Слави “, излъчено на 20.05.2019 година, за позволени нарушавания на закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година Според оповестеното от публицистичния екип на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и действително изплатена/ дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече.

В резултат на тези нарушавания, " цената “ на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева Това оповестиха от прокуратурата. Предметът на инспекцията бе изясняване дали държавната дотация за политическите партии през 2018 година е била избрана и изплатена при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – член 27/ и дали е налице погрешно установяване и погашение на суми в размер, по-висок от този по закон Върховна административна прокуратура извърши в къси периоди инспекцията и откри, че информацията в телевизионното предаване " Шоуто на Слави “ от 20.05.2019 година дава отговор на действителността.

На петте политически партии и обединения / ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ/ погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. По същия незаконосъобразен метод е образувана и разпределена дотацията за политическите партии по член 26 от ЗПП, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори. 

На 03.06.2019 година Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и дефинира 30-дневен период, в който да се подхващат нужните ограничения и да се сътвори организация за възстановяване и надзор при разпределение на годишната държавна дотация при прецизно съблюдаване на чл.25- 28 от ЗПП и да стартират незабавни дейности за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации на правоимащите партии за интервала 2016 г.– 2018 година

С оглед недопускане в бъдеще на сходни случаи и възстановяване ръководството на риска, ВАП е указала е на министъра на финансите да приложи законовите благоприятни условия за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при осъществяване на заповедите, определящи метода на систематизиране на държавните дотации.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на дейности, в сходство със законовите й пълномощия за финансов надзор във връзка с политическите партии, съгласно подписаното Споразумение за съдействие сред Прокуратурата и Палатата. С Резолюция от 03.06.2019 година ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, поради събраните данни за осъществени закононарушения от общ темперамент от чиновници на Министерство на финансите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР