Дневник публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в

...
Дневник публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в
Коментари Харесай

Коронавирусът и ваксинирането: данните на 14 ноември

" Дневник " разгласява настоящите данни, свързани с разпространяването на ковид в България, давани от държавната Единна осведомителна система. По-надолу в публикацията могат да се видят графики, които обрисуват трендовете от последните месеци по главните индикатори - броя инфектирани, умряли и излекувани, броя на пациентите в лечебни заведения и в интензивни отделения и съотношението сред общия брой направени PCR и антигенни проби и позитивните резултати от тях. При изтъкване на сектор от графиката (с мишка за десктоп версията или с пръст за мобилната) се демонстрират данни за съответен ден. С натискане на бутоните в легендата може да се изключват обособени съставни елементи от графиките.

От 23 декември 2020 година в статистиката влизат и данните за антигенните проби. До тази дата единствените публично приети от страната бяха PCR проучванията, а съгласно основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев скритата заболеваемост (броят на инфектираните, открити с антигенен тест, само че непотвърдени с формалния PCR) е приблизително към 10-15%. И до момента не се обгръщат всички антигенни проби, а единствено тези, правени в лаборатории, лечебни заведения и поликлиники. Не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките артикули, тъй че скрита заболеваемост отново има.

Първата таблица демонстрира данните за миналото денонощие, при които постоянно има грешки по механически аргументи. В неделя и понеделник всекидневно внезапно спада регистрираният брой на новозаразени и на направените проби, а повода съгласно управляващите е, че в почивните събота и неделя доста лаборатории не работят или работят с понижен потенциал, както и с това, че лабораториите и лечебните заведения нанасят резултатите си със забавяне в единната осведомителна система. Това пък нормално води до доста нарастване на данните за нови инфектирани, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.

В опит да бъдат " изгладени " инцидентните пикове и спадове в скоби към главните индикатори е посочена смяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, основана на среднодневните индикатори (понеделник е съпоставен с предходния понеделник, вторник с вторник, само че не в безспорни стойности, а след осредняване за интервала и т.н.).

Заразени, излекувани, умряли

След 23 декември 2020 година формалната статистика регистрира като инфектирани хората, за които в някоя от утвърдените от страната лаборатории или в Коронавирус центровете е получен позитивен резултат от PCR или антигенен тест.

След 13 октомври 2020 година статистиката регистрира като излекувани всички инфектирани, чиято 14-дневна карантина е изтекла , без да се вършат спомагателни проучвания. За излекувани се считат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са умряли, откакто са били потвърдено инфектирани с ковид. По този индикатор от началото на епидемията в доста страни има спор до каква степен правилно е отчитането поради ролята на съпътстващи болести на пациентите.

Колко са позитивните проби

Изчислението каква част от тестванията са позитивни е до известна степен условно, защото се прави въз основата на общия брой проби за деня, като управляващите не дават разграничаване какъв брой от позитивните резултати идват от проучване за първи път и какъв брой са следващи за еднакъв пациент . Все отново могат да се употребяват за ориентир, доколкото след отпадането на наложителния негативен тест за излизане от карантина повторните проучвания би следвало да са намалели.

Лечението в лечебни заведения

Необходимостта от лекуване в болница се счита за един от основните индикатори за развиването на пандемията, защото слага под сериозен напън здравната система и регистрира опцията на страната да се оправи с рецесията. Според последните изказвания на здравните управляващи системата ще изпитва непреодолими компликации, в случай че настанените за болнично лекуване надвишават 10 хиляди души.

Ваксинирането

Ваксинационната акция в България стартира на 27 декември 2020 година При трите от употребяваните досега препарати - на " Пфайзер " / " БионТех ", " Модерна " и " Астра Зенека " /Оксфордски университет, имунизационният курс се счита за приключен след две сложени дози през избран интервал от време. Засега само имунизацията на " Янсен " изисква единствено една инжекция.

Властите регистрират няколко индикатора - сбор сложени дози (независимо дали първа или втора) досега, дневен брой и брой хора с сложена втора доза, т.е. със приключена имунизация. В графиката може да се види съотношението сред общо приложените дози и действителния брой приключили имунизационния цикъл.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР