Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Руските атаки оставят малко възможности за украинските земеделци, искащи да изнасят зърно

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Летните ветрове разнесоха миризмата на изгоряло зърно из южните украински степи, надалеч от отломките от съветските ракети, блъснали металните силоз.

Селскостопанската компания " Ивушка " тази година е кандидатствала за позволение за експорт на зърно, само че огромна част от запасите ѝ са били унищожени при въздушен удар в средата на месеца, едвам няколко дни откакто, позволяваща безвредния експорт на зърно през Черно море.

Мъже, голи до кръста и с почернели от пепелта крайници, събират незасегнатото от огъня зърно на купчини в очакване на товарен камион, чийто водач изкусно заобикаля железни шрапнели, парчета от ракети и кратери.

Работниците се надяват да изпреварят идващия дъжд и да спасят това, което е останало от реколтата. Според Одеската районна прокуратура Русия е блъснала обекта на 21 юли с три крилати ракети вид " Калибър " и " Оникс ".

" Нямаме визия за какво го направиха ", сподели шефът на " Ивушка " Олга Романова, до момента в който се труди измежду отломките наедно с другите. Червената кърпа, която носи, откроява изтощеното ѝ лице. Олга е доста обезпокоена и към момента не може да оцени загубите, които е понесла от офанзивата.

Олга не можеше да разбере и за какво руснаците са блъснали " Ивушка ", откакто наоколо няма военни обекти, а фронтовата линия е надалеч от селото в Одеска област.

" Изхарчиха толкоз пари за нас ", споделя обърканата жена. Ракетите, които са разрушили силозите, костват милиони долари, доста повече от реколтата, която са унищожили.

Но " Ивушка " не е единствената цел в Одеса. Ударено беше и. Това блокира работата на черноморските корабоплавателни компании, които разчитаха, че зърнената договорка ще защищава както тях, по този начин и световните продоволствени доставки.

Преди началото на съветската инвазия към 95% от украинския експорт на зърно преминаваше през Черно море. След това самодейността, която бе подписана с посредничеството на Организация на обединените нации, разреши на Украйна да изнесе огромна част от земеделската си годишна продукция от 2021 и 2022 година, сподели Джоузеф Глаубър, старши теоретичен помощник в Международния институт за проучване на хранителната политика.

Украйна, която е главен снабдител на царевица, пшеница, ечемик и растително масло, изнесе 32.9 милиона метрични тона зърно в границите на траялата съвсем година договорка, която имаше за цел да облекчи международната продоволствена рецесия. Украйна можеше да изнася и сред 2 и 2.5 милиона метрични тона на месец по река Дунав и по сухопътни и железопътни линии през Европа.

Сега това са единствените направления за експорт на зърно, само че те провокираха разногласия измежду околните европейски страни, а също така потреблението им е обвързвано с повече разноски за украинските земеделци, изясни Глаубър, който е бил и основен икономист в американското министерство на земеделието.

Миналия понеделник Русия нанесе въздушни удари, а това породи въпроси към надеждността и бъдещето на този маршрут.

Проблемът е от решаващо значение за продължаването на засаждането на зърно по полетата, които са застрашени от ракетни удари и са осеяни с мини. Царевицата и производството на пшеница в Украйна, която е подвластна от селското стопанство, означи 40-процентов спад по отношение на предвоенните нива, показват анализатори.

От първи юли предходната година до 30-и юни тази година Украйна е изнесла 68 милиона тона зърно, сподели Микола Горбачов, началник на Украинската зърнена асоциация. Украинските земеделци са изнесли 11.2 милиона тона с железопътен превоз, 5.5 милиона тона с товарни камиони и към 18 милиона тона са минали през пристанища по река Дунав. Освен това половината от общото количество изнесено зърно - 33 милиона тона, са били превозени в границите на черноморската зърнена самодейност.

Игор Осмачко, общоприет шеф на " Агропросперис груп " (Agroprosperis Group), не е останал сюрпризиран от отдръпването на Русия от договорката и последвалия ѝ неуспех. Компанията му в никакъв случай не е считала въпросното съглашение за надеждно или за непрекъснато военновременно решение.

 Защо Русия удря пристанищата на Украйна след края на зърнената договорка Защо Русия удря пристанищата на Украйна след края на зърнената договорка

Той описа, че руснаците постоянно са попречили договорката. Те са забавяли инспекциите на кораби, до момента в който товарите не бъдат върнати назад. В резултат на сходни дейности единствено компанията на Осмачко е понесла загуби в размер на 30 милиона $. Сега още веднъж би трябвало да се заплаща за пренасочването на кораби, блокирани на пристанища, които към този момент не са безвредни, добави Осмачко. Въпросните плавателни съдове са натоварени със 100 хиляди тона зърно.

" Подготвяхме се за това от самото начало. Не сме спирали. Продължаваме напред ", уточни той.

Осмачко пресметна, че сред 80 и 90% от към 3.2-а милиона тона зърно, изнесени през миналата година от " Агропросперис груп " за Китай, Европа и Африка, са минали през зърнения кулоар.

" Най-големият проблем в този момент са разноските за логистика ", изясни ръководителят на Украинската зърнена асоциация. Преди това земеделците са плащали към 20-25 $ на звук за експорт на зърно през пристанищата на Одеса. Сега транспортните разноски са скочили тройно, тъй като износът по различни направления през Дунав принуждава зърнопроизводителите да заплащат по повече от 100 $ за звук.

" Ако се наложи да продължим да изнасяме през Дунав и зърненият кулоар остане затворен, безусловно цялото ни произвеждане ще се окаже нерентабилно ", сподели Осмачко.

Пристанищата на Дунав не могат да поемат същите размери като морските. " Агропросперис груп " е изпращала през този маршрут най-вече 75 хиляди тона зърно за един месец. За съпоставяне износът на компанията през черноморските пристанища приблизително е възлизал на 250 хиляди тона месечно.

Според отчет на американското министерство на земеделието, направен този месец, през последната година Украйна е записала най-ниската си годишна продукция от десетилетие насам.

 С удари по дунавски пристанища Русия тласка зърнения експорт на Украйна към обсада С удари по дунавски пристанища Русия тласка зърнения експорт на Украйна към обсада

Горбачов също счита, че транспортните разноски за експорт в чужбина и несигурността към продължителността на войната елементарно могат да създадат новото засаждане на зърно нерентабилно за украинските земеделци.

В момента Украйна създава три пъти повече зърно, в сравнение с използва, а цените на международния пазар неизбежно ще се покачат, в случай че страната понижи износа си.

" Смятам, че най-малко през идващите две години, в случай че не и по-дълго, Украйна ще бъде отслабена ", сподели Глаубър.

Войната основава опасности от всички направления за " Агропросперис груп ".

В Сумска област, която се намира на границата с Русия, земеделците прибират реколтата си, носейки бронежилетки. От време на време им се постанова да стопират комбайните си посред пшеничните полета, с цел да събират шрапнели от съветски снаряди.

" Понякога може да е мъчно ", призна Осмачко. " Но има и отговорности - някои имат отговорности на фронта. Други би трябвало да създават храна и да подсигуряват сигурността на страната и света ", прибавя той.

(Превод от британски език: Николай Велев, БТА)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР