Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

САЩ пуснаха нов ядрен реактор за пръв път от 7 г.

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Реактор на атомна електроцентрала в американския щат Джорджия бе пуснат в употреба в понеделник - за първи път от седем години, заяви Франс прес. Съединени американски щати не залагат на планове с типичен нуклеарни реактори, а отдават преимущество на дребни реактори.

Трети енергоблок на АЕЦ " Вогтъл " (Vogtle), ситуирана покрай Уейнсборо, в източната част на Джорджия, е обвързван с електропреносната мрежа и може да покрие потребностите на към 500 хиляди семейства и компании, показва операторът на централата " Джорджа пауър " (Georgia Power).

Очаква се данните за цената на трети и четвърти енергоблок да бъдат оповестени в края на 2023 година или при започване на 2024 година, като съгласно оценката на Общинската електрическа администрация на Джорджия те ще са почти 30 милиарда $.

Това е повече от двойно по отношение на в началото оповестения бюджет от 14 милиарда $.

След като и четвърти енергоблок бъде пуснат в употреба, АЕЦ " Вогтъл " ще се трансформира в най-мощната атомна централа в Съединени американски щати. Очаква се това да стане през последното тримесечие на тази година или при започване на идната година.

Пуснатият трети енергоблок е първият нуклеарен реактор в Съединени американски щати с най-съвременната технология AP1000 от потомство III+ на " Уестингхаус " (Westinghouse).

Ядрените енергоблокове с технологията AP1000 в АЕЦ " Вогтъл " са реактори с вода под налягане от потомство III+ с изцяло пасивни системи за сигурност, с модулен дизайн на структура и имат най-ниския въглероден отпечатък на един мегават (MWe).

Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000 през днешния ден слагат върхове по време на тяхната комерсиална употреба, а сега се построяват шест нови реактора със същата технология в Китай, отбелязва " Уестингхаус ".

 " Уестингхаус " подписа контракт с АЕЦ " Козлодуй " за нов реактор

Неотдавна Полша също избра технологията AP1000 за своята нуклеарна стратегия, други девет реактора с тази технология се възнамерява да бъдат построени за Украйна, а през юни " Уестингхаус " разгласи, че България възнамерява да построи нуклеарна мощ с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР