Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Bird.bg: Скъп апартамент на Цацаров го свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Бившият основен прокурор Сотир Цацаров първо е наел 159 кв. м апартамент, а след това го купува за 620 хиляди лева от компания, обвързвана с офшорка от " Досиетата Пандора " на притежателите на Първа капиталова банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, твърди.

Цацаров, който е и някогашен началник на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), а в този момент е прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП), е заявил в годишната си имуществена декларация за 2022 година две условия. Първо, наемал е в София апартамент от 159 кв. м с паркомясто. Цената на контракта за наем с компанията " Билто " ЕООД е 11 334 лева, или по към 1620 лева на месец.

 Широко затворени очи: Прокуратурата е скрила груби престъпления по Широко затворени очи: Прокуратурата е скрила груби престъпления по " Осемте джуджета "

След това Цацаров купува за 620 хиляди лева 159 кв. м апартамент с паркомясто. Апартаментът е в жилищен комплекс от затворен вид " София Ленд Резиденс ", намиращ се в Борисовата градина. Имотът е добит с " заем и спестявания ", а към него има и 83 кв. м идеални елементи от имот. Цацаров е платил 391 166 лева лични средства. Остатъкът от сумата в размер на 228 922 лева е от банков заем от ОББ, за което на същата дата има учредена ипотека.

Продавач на парцела е компанията " Билто - В29 " ЕООД, еднолична благосъстоятелност на " Билто Овърсийз Трейдинг " ЕООД, която пък до 2015 година е била благосъстоятелност на записаната на Британските Вирджински острови офшорка " Адорна мениджмънт лимитид " (Adorna Management Limited).

Проучване на Биволъ през 2014 година и документи от " Досиетата Пандора " през 2021 година разкриват, че Минев и Мутафчиев са действителни бенефициери на офшорки, получили над 1 милиарда лева заеми от банката. Една от тях е " Адорна мениджмънт лимитид ".

Същият апартамент е импортиран като апортна вноска в капитала на " Билто - В29 " ЕООД. Имотът е бил оценен на 540 000 лева през октомври 2020 година От описанието в Търговски указател се вижда, че съответстват кадастралните идентификатори на жилището и имота и може да се прочете описанието на жилището. В него написа: " апартамент състоящ се от предверие, кулоар, дневна, кухня, спалня, детска стая, две бани, тоалетна, гардероб, и две тераси ".

Дружеството продавач към момента не е подхванало стъпки да впише смяната и да извади продадения на Цацаров парцел от капитала си. Освен това, от учредяването си компанията не е подавала годишни финансови доклади в Търговски указател. През 2021 година само е подадена декларация, че сдружението не е осъществявало активност.

" Билто " става притежател на имота, върху който през юни 2018 година ще бъде приключен жилищния комплекс " София Ленд Резиденс " до тогавашният увеселителен парк " София Ленд ", още през май 2007 година Тогава, както осведоми " Капитал ", " Билто Овърсийз Трейдинг " придобива терена за сумата 25.4 млн. лева от тогавашния притежател " Волф имобилиен ", компания на Румен Гайтански - Вълка.

Bird.bg твърди още, че в скришен отчет на Българска народна банка за трагичното положение на ПИБ, който неотдавна Димитър Радев е укривал, а " Биволъ " е разкрил през 2016 година, за " Билто Овърсийз Трейдинг " написа следното: " заемите на Билто овърсийз трейдинг ООД ce регистрират от банката в две разнообразни класификационни групи - " постоянен " и " под наблюдаване ".

През 2015 " Билто Овърсийз Трейдинг ", до момента в който дължи над 50 млн. лева на ПИБ, е продадена за 5000 лева на Людмил Бояджиев. Бояджиев е шеф и на учредената през ноември 2020 година компания " Билто - В29 " ЕООД, която продава жилището на Цацаров.

Прокурорски чадър над Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев

През ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров даде обещание, че прокуратурата ще разкрие името на действителния притежател на концесионера на ски-зона Банско " Юлен " АД. Това не се случи, като говорителката на прокуратурата тогава се оправда с предстояща информация от Вирджинските острови за мажоритарния акционер в " Юлен " АД " Т.А.К. сървисиз лимитед ". Данните за собствеността, декларирани тогава в българския Търговски указател, водеха към кипърския незает Георгиус Георгиу. Години по-късно, разкритията на " Досиетата Пандора " демонстрираха еднопосочно кой стои зад Георгиус Георгиу - действителните бенефициери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

През февруари 2019 година прокурорска кореспонденция по сигнал за нарушавания на концесията в народен парк " Пирин " от " Юлен " АД, е била прекъсната от прокурор Емил Петров - брат на Петьо Еврото.

В края на 2019 година пък от на " Свободна Европа " се схваща, че ръководената от Цацаров прокуратура в продължение на повече от година не е подхванала никакви дейности и не проверява нарушаванията в концесията на ски-зона Банско.

Bird.bg пресмята, че с новозакупения 159 кв.м. апартамент с паркомясто в София и спестяванията си Цацаров има имущество за близо 1.2 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР