Днешното заседание на Общинския съвет във Велинград започна бурно и

...
Днешното заседание на Общинския съвет във Велинград започна бурно и
Коментари Харесай

Нов директор в МБАЛ - Велинград, стари съмнения за интерес към терена ѝ от 39 дка

Днешното съвещание на Общинския съвет във Велинград стартира бурно и със скандал. В залата имаше масирано наличие на лекари от МБАЛ - Велинград, и жители от инициативния комитет " Да работим за Велинград ", а повода беше предлагането за промяна на краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на общинското лечебно заведение доктор Иван Динев.

По време на траялата към час бурна полемика лекари и жители упрекваха кмета и част от общинските съветници в опит посредством рокадата " да обслужат частен интерес ". Подобни обвинявания си отправяха и самите общински съветници по сред си. В последна сметка решението за промяната на доктор Динев мина на косъм. " За " него гласоподаваха 15 общински съветници от ГЕРБ, Движение за права и свободи и от партия " Глас национален ", а 14 бяха срещу.

Освен че рокадата е изненадваща за лекарите в болничното заведение във Велинград и за част от общинските съветници, те считат, че зад това се крие следващия сюжет за банкрут на лечебното заведение и опит то да се овладее от притежателя на верига от лечебни заведения в страната доктор Михаил Тиков, който от години има апетити към него.

Този сюжет съгласно тях стартира с медийните изявления за финансови нарушавания в болничното заведение в края на предходната седмица, продължава със стремително внасяне на проекторешение за освобождение на шефа от непосредствен до доктор Тиков общински консултант и по-късно с бързото му напредване за гласоподаване като спомагателна точка в дневния ред на съвещанието на общинския съвет този четвъртък. Още повече че за краткотраен началник на болничното заведение беше препоръчан доктор Атанас Ташев, който преди години е бил шеф на МБАЛ - Велинград, а в този момент работи в МБАЛ " Здраве ", чийто притежател е доктор Тиков. А пък предлагането за назначението му беше направено от общинския консултант Тодор Ушев, който е и шеф на болничното заведение на доктор Тиков.
Реклама
Така на процедура промяната на доктор Динев се оказа третата рокада на шеф на общинското лечебно заведение в границите на една година. При това единствено два месеца преди да се организира конкурс за нов шеф на болничното заведение.
Изненадващото искане
Проекторешението за промяна на краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на МБАЛ - Велинград, доктор Иван Динев беше импортирано изненадващо на съвещанието на комисията по обучение, просвета, опазване на здравето и обществена политика в понеделник. Един от причините за промяната на краткотрайния шеф, единствено няколко месеца откакто беше назначен на поста, е " тежкото финансово положение " на болничното заведение. Другият претекст е, че доктор Динев " живее в София и работи в друго лечебно заведение ", а на болничното заведение й би трябвало " човек, който да взема ежедневни управнически решения ".

В мотив за желаната рокада обаче се трансфораха медийни изявления в края на предходната седмица, в които се твърди, че зам.-председателят на общинския съвет във Велинград и ръководител на локалната организация на Българска социалистическа партия Венко Бозев, който е и началник-поддръжка в МБАЛ - Велинград, е получавал непозволено 1000 лева върху заплатата си, които се дават на лекарите на първа линия за битката с коронавирус, без да е здравно лице. Пред телевизия " Bulgaria ON AIR " шефът Иван Динев прецизира, че Бозев е получил два пъти бонуси - един път през ноември 2020 година и по-късно през февруари 2021 година и те са за работа в коронавирус зоната, като това е ставало при предходния шеф на болничното заведение и по остарелия правилник, който е разрешавал немедицински лица да получават спомагателните средства. Бозев пък счита, че задачата на офанзивата против него е да се компрометира управлението на болничното заведение. " Знае се доста от дълго време, че има апетити към общинската болница ", споделя той пред малкия екран.

Тези изявления бяха съпроводени и с обвинявания към зам.-председателя на Общинския съвет Екатерина Каферинова и Александър Даскалов от Земеделския национален съюз, че " се готвят на същото съвещание на общинския съвет да трансформират статута на сови фамилни парцели в с. Драгиново и във велинградския квартал " Чепино ", с цел да подхващат строителство върху тях ".
Реклама Кой желае промяната на шефа на болничното заведение
Любопитно е обаче, че вносител на решението за промяната на шефа на болничното заведение е общинският консултант от партия " Глас национален " доктор Костадин Паунов, който работи в МБАЛ " Здраве " - Велинград, чийто притежател е доктор Михаил Тиков. Тя се намира директно до МБАЛ - Велинград. Общинските съветници на тази групировка във велинградския общински съвет са четирима и са известни като " групата на доктор Тиков ", тъй като на още един от тях той е шеф. Това е доктор Тодор Ушев, който е и шеф на болничното заведение на Тиков във Велинград.

По тези аргументи лекари от общинската болница във Велинград подозират, че опита за следващата промяна на шефа има други цели. " От месец и половина се вършат опити за дестабилизиране на болничното заведение, главно от страна на частната болница. Управителят й доктор Ушев участва на всяко едно заседание на нашата болница и се пробва да въздейства върху ръководството й. ", сподели за " Капитал " доктор Данчо Гурдев. Според него в тази ситуация има и спор на ползи, тъй като доктор от частна болница, който е и общински консултант, предлага промяна на шефа на общинската болница.

По мотив плануваната промяна на шефа личният състав на общинската болница излезе с декларация, в която се споделя, че задачата е лечебното заведение да се докара до банкрут, а не да се овладее болничното заведение. Според лекари тези опити се вършат за следващ път като апетитите са за земята, която е 39 дка, среща се в центъра на курортния град и на територията й има минерална вода.

Лекари напомнят, че ползата на доктор Тиков към общинската болница не са от през вчерашния ден. Преди години той предложи да се сътвори публично-частно партньорство сред компанията му " Булфарма ", в което да се трансферират 51% от собствеността на общинската болница, само че предлагането му не беше признато. Към подозренията, че болничното заведение се води съзнателно към банкрут, доктор Гурдев прибавя и това, че тя не е получила никаква поддръжка от общината по отношение на пандемията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Политика 1 Медийна сергия 2 Ритейл 3 Политика 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Градове Реклама
" Отправихме питане към общината за създаване на кислородна апаратура. Пускането на известието беше съзнателно забавено и не се отпуснаха пари. Изпратихме молба до кмета и до общинския съвет за ремонтирането на последните два етажа от ДКЦ-то, с цел да преместим там коронавирус отделението, само че още веднъж ни беше отказано. Само преди месец болничното заведение беше включена в лист от 150 лечебни заведения, които да получат дотация от Министерство на здравеопазването. Субсидията за нашата болница беше планувана да бъде към 160 хиляди лева Документите бяха подготвени и само трябваше да се постави подписа на кмета като принципал. Той отхвърли да го сложи ", споделя доктор Гурдев.

Той твърди още, че напън върху болничното заведение се оказва и по линия на районната здравноосигурителна каса в Пазарджик, която за последните два месеца е правила четири инспекции на болничното заведение за едни и същи клинични пътеки, което е казус.
Скандалите в общинския съвет Лекарите от общинската болница заеха последните четири реда в залата, където заседаваше общинския съвет. Те пристигнаха, с цел да поддържат заменения към този момент шеф на лечебното заведение Фотограф: Капитал
Без непосредствено да посочват името на доктор Тиков, сходни подмятания, свързани с неговите ползи, имаше и в изявлението на общински съветници, съперници на промяната на шефа, а един от тях назова вносителите на решението " тиковчета ". Каферинова ги упрекна, че това решение е в интерес на " частен интерес " и съобщи, че макар обявата, тя няма да го поддържа. Други нейни сътрудници пък акцентираха обстоятелството, че болничното заведение обслужва близките села и жителите на пет общини и, в случай че лечебното заведение банкрутира, тези хора няма къде да се лекуват.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Смяната на шефа разцепи и групата на общинските съветници от ГЕРБ като двама от тях се оповестиха срещу решението. " Сега не е момента да се сменя управлението на болничното заведение, а и лекарите застават зад настоящия шеф. Аз съм дал своя вот за промяната на доктор Ташев като шеф на болничното заведение и в този момент няма да гласоподавам за връщането му. ", сподели и ръководителят на общинския съвет от ГЕРБ Любомир Перчинков. В залата участва и счетоводителят на болничното заведение Николай Русев, който съобщи, че по време на ръководството на Ташев през 2015 година болничното заведение е била на загуба от 550 000 лева и е имала отговорности в размер на 1.3 млн.лв. " За 2020 година болничното заведение е на облага от 195 хил.лв и има 600 000 лева отговорности ", добави той.

Кметът на Велинград доктор Костадин Коев от ГЕРБ пък подсигурява, че още през 2018 година постройката на болничното заведение и земята са извадени от капитала на сдружението.
Д-р Тиков отхвърля да има интерес към болничното заведение
Пред " Капитал " доктор Тиков отхвърли да има интерес към общинската болница. " Нямам никакво отношение към казуса. Това са клевети на засегнатите общински съветници с имотни проблеми. Единственото общо сред двете лечебни заведения е, че се намират в един двор. Това, че ръководителят на комисията, която предлага промяната, работи при мен, не значи нищо, той е един общински консултант и неговото предложение би трябвало да бъде утвърдено. Нашата болница има 140 кревати, както и общинската, само че развива доста по-голяма активност и това е единственият ми интерес във Велинград ", съобщи доктор Тиков.

Веднага след решението жители на Велинград започнаха организация за събиране на подписи с искане решението на общинския съвет за промяната на шефа на болничното заведение да бъде върнато от регионалния шеф на Пазарджик.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Велина Господинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР