Днес все по-малко приемаме суеверията насериозно. Разказваме шеги за петък

...
Днес все по-малко приемаме суеверията насериозно. Разказваме шеги за петък
Коментари Харесай

Петък 13: Откъде идва суеверието

Днес все по-малко одобряваме суеверията насериозно. Разказваме смешки за петък 13-и и закачливо предизвестяваме околните си да имат едно мислено, само че някои от нас не одобряват нещата по този начин леко. Хората, които страдат от „ параскевидекатриафобия “ (както е прочут в науката страхът от петък 13-и), понякога са по този начин парализирани от боязън, че даже не стават от леглото. Други отхвърлят да летят със аероплан или въобще да пътуват, трети отсрочват покупката на жилище или други значими инициативи. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Причините, заради които петък се счита за неприятен ден , са забулени от мъглата на времето – свързва със значими събития в християнската традиция като Разпъването на Христос на кръста, грехопадението в Едемската градина, Големия потоп или Вавилонското разделяне. Още в края на 14.век петък се считал за ден, носещ неприятен шанс. Споменава го и Джефри Чосър в своите „ Кентърбърийски разкази “. Въпреки това суеверието към петъчния ден стартира да се среща по-често в западната литература към средата на 17 век.

Произходът на суеверията, свързани с цифрата 13 , са не по-малко неразбираеми. Най-популярното пояснение още веднъж е обвързвано с християнството – Тайната вечеря, в която тринадесетият посетител на масата бил предателят Юда. Друга догадка го свързва с митологията на немските нации, в която богът на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на трапезата като 13-и посетител и умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. 

През 18. век в Западна Европа е известно преданието, че в случай че 13 души седнат на маса дружно, единият ще почине до края на годината. Смятало се, че това е първият, който стане от масата. Според нумеролозите цифрата 13 „ страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР