Днес влезе в експлоатация нов реактор в американска атомна електроцентрала

...
Днес влезе в експлоатация нов реактор в американска атомна електроцентрала
Коментари Харесай

САЩ пуснаха в експлоатация първия ядрен реактор от седем години

Днес влезе в употреба нов реактор в американска атомна електроцентрала - първият от седем години насам в страната, където стандартните реактори може да правят отстъпка място на по-малките нуклеарни уреди.


Третият блок на АЕЦ Вогтъл покрай Уейнсбъро, в югоизточния щат Джорджия, стартира да обслужва към 500 000 домове и предприятия, се споделя в изказване на оператора Georgia Power, представено от Агенция Франс Прес.

" Новият блок съставлява дълготрайна инвестиция в чистото енергийно бъдеще на щата и ще обезпечава надеждна сила без излъчвания на клиентите за десетилетия напред ", обявиха от компанията.

Проектът е пуснат в употреба седем години откакто трябваше да стартира да създава сила.

Разходите за трети блок и четвърти реактор, който се чака да влезе в употреба в края на 2023 година или началото на 2024 година, надвишават 30 милиарда $, съгласно оценка на Общинската електрическа работа на Джорджия (MEAP). Това е повече от два пъти повече от бюджета от 14 милиарда $, разгласен при започване на плана.

Превишаването на разноските принуди първичния вложител Westinghouse, дъщерно сдружение на японската Toshiba, да подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през 2017 година и той се отдръпна от плана.

Според Georgia Power, откакто и четирите блока бъдат пуснати в употреба, Vogtle ще се трансформира в най-големия генератор на чиста сила в страната.

Блокове 3 и 4 на Vogtle са първите планове за нови реактори, утвърдени от американските управляващи след 1979 година и случая в Three Mile Island в Пенсилвания, който е най-сериозната нуклеарна повреда в историята на Съединени американски щати.

Последният прелиминарен пуск на нуклеарен реактор беше блок 2 в АЕЦ Уотс Бар в Тенеси през 2016 година Строителството на този реактор е почнало през 1973 година Работата е спряна за повече от две десетилетия, преди планът да бъде обновен.

Нисковъглеродната нуклеарна сила е приветствана като щадящ климата енергиен източник, защото светът се бори с световното стопляне. Природозащитниците обаче се тормозят за сигурността и предизвестяват, че погребването на радиоактивни боклуци крие големи опасности.

От 1990 година насам в Съединените щати са въведени в употреба единствено три реактора: двата блока в Уотс Бар през 1996 година и 2016 година и блок 3 във Вогтъл през днешния ден. В момента не се работи по различен план за стандартен реактор.

Изграждането на два реактора в атомната електроцентрала Върджил Съмър в Южна Каролина беше прекъснато през 2017 година, макар че в плановете към този момент бяха вложени 9 милиарда $.

Сега производителите се преориентират към по-малки уреди от ново потомство, известни като дребни модулни реактори или SMR. По-новите планове - нито един от които към момента не е пуснат в употреба в Съединените щати - се чака да бъдат по-евтини, да лишават по-малко време за създаване и да се смятат за по-безопасни от стандартните електроцентрали. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР