Днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие специалния

...
Днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие специалния
Коментари Харесай

Каракачанов прие спецпратеника на Скопие и ето какво му каза

Днес вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов одобри специфичния представител на Република Северна Македония за България професор Владо Бучковски, някогашен министър председател на СРМ, в първия ден от неговото посещаване в нашата страна.

На срещата, траяла един час, проф. Бучковски изрази мнението на македонската страна, че разговорът сред двете прилежащи страни би трябвало да продължи и точно посредством разговор да се върви към възобновяване на доверието. Според него, приятелският звук в двустранните диалози е единственият метод за постигането на съгласие.

Българският вицепремиер изрази своето удовлетворение от изразеното от македонската страна предпочитание за разговор и за възобновяване на доверието.

Същевременно Красимир Каракачанов изрази недоумението на голямата част от българското общество към продължаващата антибългарска реторика от страна на редица медии и политици в РСМ.

След повече от 30 години систематична поддръжка за Македония от страна на България, намерила съответен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа поддръжка, българският народ недоумява за какво се води такава яростна антибългарска акция против една другарска страна, уточни Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът акцентира, че българският народ няма да одобри никакъв компромис нито с историческите обстоятелства и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, починали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

Красимир Каракачанов акцентира също нуждата от прекъсване на езика на омразата по отношение на България, като подсети, че от десетилетия просветителната система на Скопие насажда ненавист към България, българския народ и всичко българско.

България няма искания по какъв начин се самоопределя една част от македонското общество, само че това самоопределение не може да става за сметка на заграбване на части от българската история и еднаквост, уточни българският вицепремиер.

Той категорично подсети, че в РСМ има и значително хора, които дефинират себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР