Днес Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата

...
Днес Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата
Коментари Харесай

Днес Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев

Днес Висшият правосъден съвет взема решение дали да приключи предварително мандата на Иван Гешев като основен прокурор. Миналата седмица Пленумът на Висшия правосъден съвет прегледа допустимостта на предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за премахване на основния прокурор Иван Гешев.

В претекстовете си тя е показала 9 точки - учредения за отстраняването на Гешев, като Пленумът на Висш съдебен съвет прегледа всяка една поотделно. Висш съдебен съвет реши, че са отчасти неприемливи три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща дейности и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в служба като основен прокурор.

Едно беше отхвърлено като неприемливо. Останалите пет бяха избрани за възможни и постоянни. Гешев: Има заплаха от срутване на върховенството на закона и правовата страна По време на дебата основният прокурор Иван Гешев сподели, че с настояването се разкрива персоналното мнение на министъра на правораздаването към основния прокурор.

Той заприказва за разделянето на управляващите и съобщи, че не би си разрешил да дава рекомендации на някого от изпълнителната власт, с цел да не нарушава разделянето. " В предлагането съвсем няма изложение на дейности и бездействия, осъществени от моя страна персонално ", сподели още Гешев.

Главният прокурор съобщи, че няма никакви терзания и не вижда юридически причини. Самата Йорданова изрази към този момент упованията си. " Нямам илюзии и не мога да кажа, че чакам този състав на Висшия правосъден съвет да освободи предварително основния прокурор. Необходими са 17 гласа, а огромна част от лицата във Висш съдебен съвет са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев ", е мнението на Йорданова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР