Днес в Хага Международният трибунал за военните престъпления в бивша

...
Днес в Хага Международният трибунал за военните престъпления в бивша
Коментари Харесай

Край! Днес трибуналът в Хага казва тежката си дума за Ратко Младич и ролята му в кланетата в Сребреница

Днес в Хага Международният арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия би трябвало да произнесе присъдата против Ратко Младич. Бившият пълководец на босненската сръбска войска е в пандиза от шест години и е съден за геноцид, закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на войната в Босна сред 1992 и 1995 година

За босненците Младич е палач, наредил избиването на повече от 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница.

" Те бяха господари на гибелта и живота, на нашите обичани същества и на нас, които оцеляхме. Оставиха ни да страдаме, осъждайки нашите деца, съпрузи, братя на гибел и мъчения ", споделя Хатиджа Мехмедович, жителка на Сребреница.

22 години след края на войната някои сърби към момента считат, че 74-годишният Младич е заслужен военачалник, печелил територии, и не признават геноцида в Босна.

Войната в Босна лиши живота на повече от 100 хиляди души и прокуди от домовете им над 2 милиона други.

Днешната присъда обаче ще постави точка на тази страница. Малко след произнасянето ѝ Трибуналът в Хага ще затвори порти.

Кой е Ратко Младич?

Роден е на 12 март 1942 година в Божановичи, Босна и Херцеговина. Той е началник-щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 година През 1996 година Младич, дружно с няколко други сръбски водачи, е упрекнат от Международния углавен арбитражен съд в Хага за някогашна Югославия в осъществяване на военни закононарушения, геноцид и закононарушения против човечеството.

Като върховен военачалник, той е упрекнат, че е виновен за обсадата на Сараево през 1992-1995 година, когато 10 000 души умират, и за избиването на 8100 босненски Мюсюлмани на 11 юли 1995 година в Клането в Сребреница. Той е в неопределеност близо шестнайсет години, до 26 май 2011 година, когато е задържан от сръбската полиция в година Лазарево, Сърбия.

Дългогодишен член на Югославската комунистическа партия, той стартира своята военна кариера в Югославската национална войска през 1965 година и има криво-ляво показване до експлоадирането на Югославските войни през 1991 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР