Днес в 17:00 ч. българско време от стартовата площадка 39А

...
Днес в 17:00 ч. българско време от стартовата площадка 39А
Коментари Харесай

УСПЕХ! Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита малката совалка на американските ВВС

Днес в 17:00 ч. българско време от стартовата площадка 39А на галактическия център Кенеди във Флорида излетя галактическата ракета “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс. Ракетата изведе в орбита дребния галактически аероплан на американските военно-въздушни сили “X-37B ”. След полета първата степен извърши следващото за СпейсЕкс сполучливо кацане върху суша.

Това е петата задача за “X-37B ”. За разлика от предходните четири, които разчитаха на ракети “Атлас 5 ”, употребяващи издигнати в Русия мотори на първата степен, този път “X-37B ” хвърча за пръв път на напълно американска ракета с напълно американски мотори. Полетът за следващ път потвърждава, че “Фолкън 9 ” обезпечава самостоятелност на американската космонавтика от съветска технология.

Засега двата галактически самолета “Х-37B ” са единствените крилати галактически апарати на Съединени американски щати, които след сполучлив орбитален полет могат да правят кацане върху писта (макар и да не са единствените възвращаеми – корабите “Драгън ” също са за многократна приложимост, само че кацат с парашути в океана). Така този вид технология не е изгубена, без значение че през 2011 година НАСА пенсионира галактическите си совалки.

Но “X-37B ” не са апарати на НАСА, а на военно-въздушните сили на Съединени американски щати. Военните не споделят какви са задачите на тези мини-совалки, нито какъв потребен товар придвижват в багажника си. Единственото публично мнение е, че това са “операции по развиването на възвращаеми галактически технологии ”.

Засега СпейсЕкс държи връх по най-вече изстрелвания за 2017 година, изпреварвайки други частни компании в Съединени американски щати, Китай и Русия. Днешното изстрелване обаче е последното за прочут интервал от време – галактическият център Кенеди се готви да посрещне мощния вихър Ирма, който има капацитет да нанесе съществени материални вреди на стартовите площадки.

Поради нуждата ракетите да се изстрелват допустимо най-близо до екватора, с цел да се пести гориво, както и да се изстрелват над океан, с цел да не заплашват хората, главният космодрум на Съединени американски щати се намира във Флорида – един превъзходен щат, който се радва на топло време, когато в по-голямата част от страната е покрита от сняг. Но това улеснение се отплаща – Флорида е постоянно поразяван от тропически стихии и урагани. Сградите на НАСА са ураганоустойчиви и заради това ураганът Харви не съумя да повреди галактическия център Джонсън в Хюстън. Сградите в Кенеди са също устойчиви – по-старите устоят на ветрове със скорост 170-200 км/ч, а по-новите устоят и на ураганни ветрове със скорост 210 км/час. При все това ураганите не са безобидни и от време на време повреждат инфраструктурата. Така да вземем за пример през октомври 2016 година Метю аргументи вреди за милиони долари.

Ирма също може да аргументи съществени вреди тази година. Предстои да разберем какви ще са последствията от неговото прекосяване. Ако обаче стартовите площадки бъдат наранени, допустимо е СпейсЕкс да не е в положение тази година да организира дебютния си полет на тежкотоварната “Фолкън 9 Хеви ”.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР