Днес спасителни екипи са предприели издирване на над 100 души

...
Днес спасителни екипи са предприели издирване на над 100 души
Коментари Харесай

Наводнения в Индия: Най-малко 14 души загинаха, а над 100 други са в неизвестност

Днес избавителни екипи са подхванали търсене на над 100 души след изобилните наводнения , провокирани от неочаквани проливни дъждове, които заляха няколко града в североизточната част на Индия и лишиха живота на минимум 14 души , оповестиха управляващите.

Вчера над 2000 души са били избавени след наводненията, гласи изказване на Службата за ръководство на бедствията в щата Сиким . Според изказването щатските управляващи са основали 26 лагера за оказване на помощ на над 22 000 души, наранени от наводненията, съобщи “Associated Press ”.

Информационната организация “Press Trust of India ” заяви, че 102 души са в неопределеност и цитира представители на щатското държавно управление, съгласно които 14 души са починали при наводненията. Сред изчезналите са 22-ма военнослужещи от армията. Един военнослужещ, който е бил разгласен за липсващ през вчерашния ден, по-късно е бил избавен от управляващите, осведомиха локалните медии. Някои лагери и транспортни средства на армията са затрупани от тиня вследствие на наводненията.

11 моста са били отнесени от прииждащите води, които са засегнали и тръбопроводи и са развалили или разрушили повече от 270 къщи в 4 региона.

Бедствието е станало по поречието на река Тееста в долината Лачен в щата Сиким и е ескалирало , когато са били отнесени елементи от язовир . Няколко града, в това число Дикчу и Рангпо са били наводнени , а учебните заведения в 4 региона са затворени до неделя, оповестиха от просветителния отдел на щата. Части от автомагистрала, която свързва столицата на щата Сиким с останалата част на страната, също са съществено развалени.

От кабинета на премиера Нарендра Моди оповестиха в изказване, че държавното управление ще поддържа щатските управляващи в битката им с последствията от наводненията.

Наводненията са породени от облачни стихии – неочаквани, доста мощни дъждове, които се дефинират като такива, когато в границите на един час на 10 квадратни километра паднат повече от 10 сантиметра (3,9 инча) превалявания. Подобен вид проливни дъждове могат да причинят интензивни наводнения и свлачища , които да обиден хиляди хора.

В планинския хималайски район, където се намира Сиким, през този сезон се следят проливни мусонни дъждове .

Близо 50 души починаха при неочаквани наводнения и свлачища през август в близкия щат Химачал Прадеш. Рекордните дъждове през юли лишиха живота на над 100 души единствено в границите на две седмици в Северна Индия, защото пътищата бяха наводнени, а домовете на огромна част от локалните поданици се срутиха.

Бедствията , породени от свлачища и наводнения , са постоянно срещани в хималайския район на Индия през сезона на мусоните, който продължава от юни до септември. Учените настояват, че те стават все по-чести, защото световното стопляне способства за топенето на ледниците там.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР