Днес сме се събрали да представим един нов модел за

...
Днес сме се събрали да представим един нов модел за
Коментари Харесай

Новият план за справяне с Covid-19: Мерки на 4 етапа с критерий заети интензивни легла

Днес сме се събрали да представим един нов модел за ръководене на Covid-кризата. На ръба сме на вълна от Омикрон, която идва с огромна скорост към България. Това съобщи посредством видеоконферентна връзка министър председателят Кирил Петков при представянето на Националния действен проект за справяне с COVID-19 в Министерския съвет.

По думите му, целият модел ще бъде функционалност на фактора - претовареност на интензивни кревати. Водещ ще бъде броят на интензивните кревати в лечебните заведения. При понижаване на броя на свободните кревати - ще се постановат и по-тежки ограничавания. На този стадий стягането на ограниченията се взема решение на регионално равнище.

" Ние подходихме доста практично - анализирахме % интензивни кревати по области. Разделили сме действително България на 6 клъстера от области. Този способ ни разрешава да предвиждаме за пет дни напред какво ще се случи в даден районен клъстър и по този начин има предвидимост за обществото какво би трябвало да се случи в идващите дни ", изясни Петков.

Премиерът сподели още, че идващият детайл от проекта е приоритизирането на децата.

" Ние доста добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Затова ходенето на учебно заведение, изключително за дребните деца, е приоритет през всички стадии, които дефинираме. Етап 1 е, когато 50 % от всички интензивни кревати са заети. Тогава ще има дребни ограничения. Етап 2 е при 60-процентна претовареност, само че бизнесите и учебните заведения работят. Етап 3 е, когато 70 на 100 от интензивните кревати са заети. Тогава стартират първите по-меки ограничения, само че децата от първи до четвърти клас ще са присъствено в клас. Критичният стадий е 4, когато 80 % от интензивните кревати са заети. Тогава вършим едно симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, с изключение на аптеките и питателните магазини ", сподели още Кирил Петков.

Министър-председателят показа и 10 ограничения за поддръжка, първата от които е " 60 на 40 ", а втората - патронажна грижа. Третата мярка за поддръжка е план " Запази ме ", а четвъртата е оперативна стратегия за храни. Следват Фонд на фондовете Програма " Възстановяване ", през ББР стратегия " Възстановяване ", през ББР стратегия " Подкрепа на туризма ", 9% Данък добавена стойност за компаниите в туризма и ресторантьорския бизнес, спомагателни насърчителни схеми в областта на туризма.

" Десетата мярка е чисто нова. Тя е единствено за изцяло затворени микро и макропредприятия. При нея ще има 20 % безвъздмездна помощ от междинните чисти доходи от 2021 година в размер до 100 000 лв.. Ако вашият бизнес е затворен болести стадий 4, страната ще подкрепи за затворените дни ", посочи Кирил Петков.

На конференцията участват и министрите на опазването на здравето и образованието проф. Асена Сербезова и акад. Николай Денков.

По думите на проф. Сербезова в проекта са регистрирани характерностите на Омикрон.

" Очаква се, че ще има огромно натоварване на здравната система. Основното е, данните, които имаме на национално равнище да бъдат разпределени на регионално. И да имаме от 3 до 5 дни за оповестяване на избрани ограничения. Именно по тази причина се прави това математическо моделиране, с цел да не става по този начин, че за 24 часа да бъдат налагани ограничения ", сподели здравният министър.

Тя добави, че главното е да се резервира присъственото образование.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР