Днес следобед ще има окончателно решение по въпроса дали учениците

...
Днес следобед ще има окончателно решение по въпроса дали учениците
Коментари Харесай

Денков: Следобед ще е ясно от днес или от понеделник ще се учи онлайн в София |

Днес следобяд ще има дефинитивно решение по въпроса дали учениците в София минават към онлайн образование от на следващия ден или от понеделник. Това стана ясно от думите на министъра на образованието проф. Николай Денков, който разяснява въпроса след съвещанието на Министерския съвет. Той добави, че чака публична информация от здравния контрольор на София за заболеваемостта и незабавно по-късно ще реагира.

Недоразумение по този въпрос породиха разнопосочни изявления от управлението на здравното министерство тази заран. Министър Стойчо Кацаров съобщи, че от на следващия ден София и останалите " тъмночервени " Коронавирус общини ще учат от у дома, а заместникът му Александър Златанов сподели, че този въпрос занапред ще се взема решение в понеделник.

Съгласно заповедта на доктор Кацаров от през вчерашния ден там, където заболеваемостта от COVID-19 е над 750 на 100 хиляди души население на 14-дневна база се минава към онлайн образование. Към днешна дата по данни от Националния информативен портал това е реалност в София (столица), Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Потърсени от OFFNews за обяснение, от МОН по-рано през днешния ден разясниха, че датата, от която ще се учи онлайн ще стане ясна,  " когато СРЗИ ни даде публична информация за 14-дневната заболяемост в София град ".

Потърсихме и Столичната РЗИ, с цел да разберем какво се случва с нужната за заповедта писмена информация. Оказа се, че тя е била изпратена и до Министерство на здравеопазването, и до МОН, само че и без нея е елементарно освен министерствата, а и всеки български жител да се осведоми посредством Единния информативен портал. Данните демонстрират че, че към 20 октомври заболеваемостта в София е 812,7 на 100 00 души население. Според справката, с която OFFNews разполага, още във вторник (19.10) равнищата на разпространяване на инфекцията в столицата са били над 750 на 100 000 (751,4) и съгласно новата заповед на здравния министър учебните заведения би трябвало да преминат към онлайн образование.

От СРЗИ прецизираха, че актуализацията на тези данни се прави от Националния център по заразни и паразитни заболявания, които ги обновяват всеки понеделник. Актуална информация за заболеваемостта по област към този момент може да бъде открита в Единния информативен портал.

Кацаров удостовери: " Заповедта влиза в действие от 00:00 ч довечера. Според нея всяка община, в която заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди за 14-дневен интервал се стопират присъствените образователни занимания след 1. клас. Ако София на следващия ден е със заболеваемост над 750 на 100 хиляди образователните занимания ще бъдат прекъснати. Не е належащо да се взема в допълнение решение за това нещо ".

По мотив новите условия и разискването зеленият документ да стане наложителен за учителите, с цел да могат да влязат в учебните заведения и да преподават, министър Денков удостовери, че засега не се планува въвеждането на зеления документ в просветителната система. По-гъвкав е механизмът за взимане на решения за прекъсване на присъствените занятия - това ще се случва на общинско равнище, а не на регионално. Така общини, в които заболеваемостта не е висока, ще могат да останат с отворени учебни заведения.

В същото време през днешния ден бяха взети решения за прекосяване към е-обучение в общини в Монтана и Ловеч.

Със заповед на шефа на РЗИ Монтана Елена Борисова от 21 октомври до 3 ноември отдалечено ще учат общините: Монтана, Лом, Брусарци, Вършец, Медковец, Якимово, Чипровци и Георги Дамяново. Преустановяват се присъствените образователни занимания на 50% от паралелките на територията на общините Берковица и Вълчедръм.

Всички възпитаници в община Ловеч минават на образование от разстояние в електронна среда от 21.10. до 29.10. в това число, решил Общинският действен щаб, заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието (РУО) Еленко Начев. Дистанционното образование се отнася за всички от 1. до 12. клас, в това число и за предучилищната възраст в учебните заведения. Детските градини остават отворени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР