Днес се навършват точно 25 години от победата на ЦСКА

...
Днес се навършват точно 25 години от победата на ЦСКА
Коментари Харесай

25 години от успеха на ЦСКА над Ювентус на Липи! Михтарски: Не им цепех басма, броя си победата

Днес се навършват тъкмо 25 години от успеха на ЦСКА над италианския исполин Ювентус с 3:2 в шампионата за Купата на УЕФА. На 13 септември 1994 година непретенциозният отбор на " алените " удря звездите на Марчело Липи, измежду които е и младият тогава Алесандро Дел Пиеро. Именно на стадион " Българска войска " бъдещият кумир на тифозите на Старата госпожа бележи първия си " европейски " гол. Два гола за ЦСКА бележи най-опитния в тима Петър Михтарски, а с фантастично воле в мрежата на Перуци в историята влиза и Милен Радуканов. В италианския състав блестят още имената на Анджело Перуци, Чиро Ферара, Роберт Ярни, Анджело Ди Ливио, Дидие Дешан, Джанлука Виали, Фабрицио Раванели и други

Впоследствие УЕФА присъжда служежно 3:0 за Юве поради нередовна картотека на Михтарски, само че самият нападател и почитателите на " армейците " си броят триумфа. Ето какво показа някогашният голмайстор пред уеб страницата на ЦСКА 1948 във връзка годишнината от непредвидения и сладостен триумф над гранда от Торино: " Разбира се, че имах вяра в триумфа. Даже помня формалната ни подготовка на " Армията ". След нас излязоха Ювентус и останахме да ги погледаме. Седях няколко минути и споделих: " Какво да им виждам на тия бе, нали на следващия ден ще ги виждам от близко ". Бяхме доста спокойни на лагера, мисля, че беше в хотел " Хранков " в Банкя. Не се съмнявах в успеха и на самия терен. Това ми оказа помощ и при фаула. Засилих се и към този момент знаех, че ще вкарам ".

" ЦСКА ме взе в последния миг, защото тимът нямаше изявен нападател. Май упражнявах единствено седмица с тима преди мача с Ювентус. Не съм се интересувал какво става с картотеката. Това би трябвало да питате Емо Данчев, който тогава беше шеф на ЦСКА. Нито съм направил нещо неправилно, нито съм излъгал. Затова си броя резултата като победа с 3:2 за ЦСКА над бъдещия европейски първенец ", прибавя благоевградският изпълнител. Той разкрива, че е сменил фланелката си с тази на Виали, само че по-късно я е подарил на другар от Благоевград, който тогава държал кафене. " Дано я съхранява ", надява се Михтарски.

" ЦСКА беше събран преди малко тим от млади момчета. Не се познавахме добре. Левски бяха топ в тези дни, няма какво да се лъжем. Като тръгне изкривено мачът, по този начин се получава ", сподели още някогашният национал, връщайки лентата и към погрома с 1:7 от Левски, пристигнал 10 дни след историческия триумф над Юве.

Наставникът на " алените " против " зебрите " Божил Колев пък разкрива по какъв начин е трябвало Димитър Пенев да поеме ЦСКА след Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година. От Българския футболен съюз обаче не разрешили на Пената да води по едно и също време ЦСКА и националния тим, каквато беше обстановката с Христо Бонев в Локомотив (София) в сезона преди Франция'98, и по този начин Колев станал старши треньор.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР