Днес се навършват 81 години от Кюстендилската акция за спасяването

...
Днес се навършват 81 години от Кюстендилската акция за спасяването
Коментари Харесай

Кюстендил се поклони пред спасителите на българските еврови



Днес се навършват 81 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи.

В минута безмълвие Кюстендил притихна и уважи паметта на жертвите от Холокоста и делото на петимата кюстендилци, довели до спасяването на българските евреи през Втората международна война.
Венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в центъра на града сервираха кметът инж. Огнян Атанасов, ръководителят на Общински съвет Димитър Велинов, зам- кметовете Николай Дочев и Венцеслав Терзийски, регионалният шеф инж. Александър Пандурски, зам.- регионалният Мария Зарева, общински съветници, жители, представители на Кюстендилска духовна околия, политически партии, на Организация на евреите в България и нейното посланичество " Шалом " в Кюстендил, жители.
Признателните кюстендилци, се включиха в тържествено шествие от паметника на Димитър Пешев до къщата на Иван Момчилов. Там бяха положени венци и цветя на благодарност на паметната плоча на Иван Момчилов.
Тържественото шествие продължи от къщата на Иван Момчилов до къща музей „ Димитър Пешев ”.

В Къща музей „ Димитър Пешев ” бе открита изложбата „ Памет и плакати ” на Държания културен институт при Министерство на Външните работи.

Изложбата откри Явор Койнаков, специалист към Държавен културен институт.

В сериозните дни при започване на март 1943 година, когато се взема решение ориста на хиляди хора, петимата кюстендилски жители – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си старания способстват да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните лимити на Царство България.
Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – медал „ Стара планина ” I ст. Удостоени са със званието „ почетен жител на Кюстендил ”

В Израел те са приети от мемориала Яд Вашем като „ Праведници на света “ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски генезис, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

Събитията се провеждат от Община Кюстендил и Регионален исторически музей " Акад. Йордан Иванов ", Кюстендил
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР