Днес Русия и САЩ заедно притежават повече от 90% от

...
Днес Русия и САЩ заедно притежават повече от 90% от
Коментари Харесай

Светът е пред нова ядрена надпревара

Днес Русия и Съединени американски щати дружно имат повече от 90% от международния нуклеарен боеприпас

Светът е изправен пред нов кръг на конкуренция в нуклеарното въоръжаване след 35 години на понижаване на арсенала. Това е главното умозаключение в отчет, направен от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), пище.

Всички 9 страни, притежаващи нуклеарни оръжия - Русия, Съединени американски щати, Китай, Франция, Обединеното кралство, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея - стартират интензивно да модернизират арсеналите си.

Общият брой на нуклеарните бойни глави, съгласно SIPRI, към януари 2022 година е 12 705, от които 9 440 са дейни и евентуално подготвени за военна приложимост. В съпоставяне с предходната година този брой леко е намалял - през януари 2021 година е имало 13 080 бойни глави.

Въпреки това, както акцентират специалистите, понижението не се дължи на разоръжаването, а на плануваното преди няколко години изваждане на остарелите системи от арсеналите на Съединени американски щати и Русия. Броят на дейните бойни глави остава съвсем неизменен през годината.

Но тази епоха на разоръжаване наподобява е към своя край и рискът от нуклеарна ескалация в този момент е на най-високото си равнище от края на Студената война, настояват откривателите от SIPRI.

Според отчета причина за безпокойствие са откритите закани на Русия да употребява нуклеарно оръжие във война против Украйна.

"По време на войната в Украйна съветският президент Владимир Путин неведнъж загатна за потреблението на нуклеарни оръжия ", се споделя в отчета.

Сега Русия и Съединени американски щати дружно имат повече от 90% от международния нуклеарен боеприпас. Анализаторите на SIPRI акцентират, че по техни оценки при започване на тази година Русия е разполагала с 1912 заряди тактическо нуклеарно оръжие в допълнение към стратегическите си нуклеарни оръжия.

Китай наподобява се пробва да понижи разликата с Русия и Съединени американски щати. Пекин е в развой на доста разширение на нуклеарния си боеприпас. Това демонстрира, наред с други неща, построяването на повече от 300 нови ракетни силози, които могат да бъдат следени посредством сателитни фотоси.

Западните страни също уголемяват или модернизират арсеналите си. Обединеното кралство да вземем за пример е решило да усили тавана на запасите си от нуклеарни оръжия през 2021 година, се споделя в отчета.

Освен това Лондон разгласи, че към този момент няма да разгласява точни данни за нуклеарния си боеприпас.

Миналата година Франция започва стратегия за създаване на нови подводници с нуклеарен мотор, които могат да бъдат оборудвани с балистични ракети и нуклеарни бойни глави.

Ще напомним, че Русия неведнъж заплашва да употребява нуклеарни оръжия против Украйна.

В същото време американското разузнаване отбелязва, че Путин може да даде заповед за потребление на нуклеарни оръжия, в случай че почувства опасност за режима си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР