Днес президентът Румен Радев ще се срещне с новото ръководство

...
Днес президентът Румен Радев ще се срещне с новото ръководство
Коментари Харесай

Александър Андреев: ЦИК трябва в най-скоро време да обяви обществена поръчка за машинното гласуване

Днес президентът Румен Радев ще се срещне с новото управление Централната изборна комисия, а самата тя ще организира и първото си работно съвещание.

Една от точките в дневния ред на съвещанието е изборът на представител, съобщи пред БНР актуалният представител на ЦИК Александър Андреев.

В предаването "Преди всички " на стратегия "Хоризонт " той уточни, че през днешния ден ще бъдат признати съществени решения по отношение на работата на самата комисия и идващите ѝ стъпки.

"Един от главните въпроси, които пораждат при организацията на тези избори, е точно машинното гласоподаване, като това е едно от провокациите във връзка и с изменението на Изборния кодекс. Разбира се, миналата ЦИК стартира да работи и в границите на своите пълномощия стартира работа, с цел да обезпечи основа за работа на приемниците и да може дефинитивно да бъдат завършени документи, свързани с публичната поръчка “, означи Андреев.

Той добави, че тази поръчка би трябвало да бъде оповестена в най-кратки периоди, с цел да може да се даде опция на участниците в процедурата, които биха желали да обезпечат съответните машини.

По думите на представителя на ЦИК машинното гласоподаване не е обвързвано единствено с произвеждане или наемане на въпросните машини, а с всички други действия, в това число тяхното одитиране, узаконяване и доста други действия.

Все отново новата ЦИК е образувана едвам през вчерашния ден, когато бе и първото ѝ организационно съвещание, тъй че за момента не можем да се ангажираме с съответни периоди, сподели още той.

Андреев акцентира, че няма закъснение в работата на ЦИК, която ще работи пълноценно и оптимално бързо, с цел да може да бъде направено всичко допустимо за реализирането на машинно гласоподаване по този начин, както е планувано в ИК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР