Днес президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) получи от президента

...
Днес президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) получи от президента
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев получи Ордена на Почетния легион

Днес президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) получи от президента Еманюел Макрон най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион. Плевнелиев беше награден от дипломат Ерик Льобедел на специфична гала в посолството на Френската република в София.

Орденът на Почетния легион е основан от Наполеон Бонапарт през 1802 година С този най-висш знак на респект и публично самопризнание за особени заслуги към Франция са удостоени редица политици, общественици, дейци на културата и изкуството, учени и спортисти от целия свят.

Сред отличените са императорът на Япония Акихито, кралят на Испания до 2014 година Хуан Карлос, писателят Умберто Еко и доста други. Росен Плевнелиев е първият български държавен глава , на който е присъдено оценката след края на мандата.

 Снимка 389672
Източник:

Президентът Плевнелиев благодари на президента Макрон за уважението и признанието, което посвещава на българския народ и на неговия европейски и либерален път на развиване. Той съобщи, че е работил отдадено и е получавал доверието на европейските водачи. Плевнелиев увери, че за него Европейският съюз в никакъв случай не е бил външна политика, а неговото семейство.

" Тази премия ме стимулира да продължа да работя, да отдам своите сили, познания и опит за европейското и демократично развиване на България и в отбрана на европейските полезности - мир, господство на закона, човешки права и свободи ", посочи президентът.

В своята тирада посланикът на Франция съобщи, че в продължение на пет години Плевнелиев е въплъщавал Европа и атлантизма в обезпокоен интервал както за България, по този начин и в интернационален проект. Льобедел посочи ангажираността на президента в отбрана на демократичните полезности и правовата страна и подсети, че Плевнелиев беше избран за " Личност на годината " на Украйна през 2015 година заради изразените мощни позиции против анексирането на Крим от Русия.

 Снимка 389674
Източник:

Вие сте олицетворение на съвременен общественик с открит дух , съобщи Льобедел и поддържа думите си с образци. Посланикът на Франция подсети, че през 2014 година с помощта на Плевнелиев другите страни от Централна и Източна Европа се причислиха към гласуването на глобите против Русия.

През 2015 година на 21-вата сесия на Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP 21) Плевнелиев стана вторият, подписал съглашението, директно след Джон Кери.

Също през 2015 година, три дни преди 70-тата годишнина на ЮНЕСКО, когато Париж става жертва на вълна от терористични атентати, точно президентът на България убеждава останалите държавни глави от района да вземат участие в срещата на върха на ЮНЕСКО в Париж и да не отстъпват пред страха.

По думи на Льобедел връчването на оценката - най-високото на Френската република, показва признанието на Франция за ролята на Плевнелиев в отбрана на европейските полезности и насърчаването на правовата страна.

 Снимка 389675
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР