Днес подадохме сигнали до Инспекция по труда и до омбудсмана

...
Днес подадохме сигнали до Инспекция по труда и до омбудсмана
Коментари Харесай

Спаси София: Практика е шофьорите в градския транспорт да работят в нарушение на трудовия кодекс

Днес подадохме сигнали до Инспекция по труда и до омбудсмана поради постоянната процедура водачи и ватмани от столичния градски превоз да поставят ексклузивен труд, в нарушаване на Кодекса на труда.
Всички доказателства, с които разполагаме, са приложени към сигналите, само че за да защитим нашите източници, няма по какъв начин да ги публикуваме тук.

Оказва се, че въпросът с авариралия на 8-ми февруари водач, който беше почивал едвам 3 дни от общо 39, не е изключение, а постоянна процедура. Многократно се надвишават дефинираните в Кодекса на труда пределни граници за полагане на седмичен, месечен и годишен ексклузивен труд. Не са необичайност водачи с сред 350 и 500 часа годишно, при възможни 150.

Това основава извънредно съществени опасности за сигурността на градския превоз. Допускането на изтощеност за хората, виновни за живота на стотици хиляди пасажери на ден е извънредно безконтролно. Затова и настояваме Йорданка Фандъкова неотложно да изиска оставките на шефовете на Столичен автотранспорт - Слав Монов и Столичен електротранспорт - Евгений Ганчев. Дългогодишни шефове, при чието ръководство, организацията и изискванията за труд в градския превоз не престават да се утежняват. Няма по какъв начин да чакаме от хора, които в продължение на години си затварят очите и интензивно вземат участие в хаоса в депа и гаражи, внезапно да стартират да съблюдават законите и разпоредбите.

В неделния ден, от Българска социалистическа партия също разясниха тематиката, само че тази пост-фактум угриженост и интензивност издава или популизъм, или съучастничество. При толкоз общински съветници, белким до момента никой от тях не е влизал в гараж “Земляне” или хранилище " Красна поляна ", та се задействаха след поста ни във Facebook?

Очакваме способените органи да извършат незабавна инспекция и да оповестят резултатите от нея. Хората, виновни за нашата ежедневна подвижност заслужават доста повече от изискванията, в които са принудени да работят в този момент. Призоваваме и председателката на транспортните синдикати Екатерина Йорданова да си подаде оставката, освен тъй като като ръководител на комисията по превоз в СОС е в спор на ползи, само че и тъй като ръководените от нея синдикати явно не могат да защитят правата на работещите в превоза.

#СпасиСофия #ОСТАВКА #Експлоатация

Спаси София, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР