Днес отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет. Денят се

...
Днес отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет. Денят се
Коментари Харесай

На този ден: Регистрирано е българското откритие, от което се ражда ксероксът

Днес означаваме Световния ден против цензурата в интернет . Денят се отбелязва от 2008 година, по предложение на неправителствените организации " Репортери без граници " и " Амнести интърнешънъл ".

Целта е да се обърне внимание на нарушаването на свободата в мрежата. В тази връзка постоянно се афишира лист с " враговете на интернет ", в който се включват страни със мощна цензура.

През 1860 година за пръв път е отслужена църковна работа на български език . Това се случва в Цариград. С това се слага началото на битката за църковна самостоятелност и отделянето на българската черква от гръцката патриаршия. Събитието остава в историята като Българския Великден.
По това време българите се намирали в изострен спор с католическите домогвания на Изток. Те трябвало да лавират сред всички велики сили, да се борят с могъщата патриаршия, правоприемник на византийското минало и внимателно да заобикалят Високата врата. През 1894 година стартира продажбата на Coca-Cola в бутилки . Напитката е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от доктор Джон Пембъртън в началото като композиция от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство против главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани питиета, които стават известни в Съединени американски щати по това време. След възбраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е сменено с безалкохолен сироп. Първите кутии с кока-кола се появяват към 60 години след бутилките. По това време в Съединени американски щати се счита, че газираните питиета са доста потребни за здравето.
През 1981 госина явлението Фотоелектретно положение на веществата е вписано като изобретение на акад. Георги Наджаков в Държавния указател за открития . Построяването на фотокопирната техника става допустимо с помощта на откритието на българския академик, направено през 1937 година. Той е роден през 1897 в гр. Дупница. Завършва физика и математика през 1920 в Софийския университет. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен и в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри.

Академик Георги Наджаков е основателят на Физическия институт при Българската академия на науките. Негови откритията в региона на физиката са още фотоволтаичния резултат при диелектрици и полупроводници, приет като резултат на Наджаков – Андрейчин, ланжвеновите йони, латентния фотографски облик и други.



През 1989 година Тим Бърнърс-Лий показва концепцията си за World Wide Web . Днес той е шеф на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който основава разнообразни стандарти за WWW.

През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в листата на „ 100-те най-важни персони на 20 век “. На 15 април 2004 година става първият адресат на новоучредената премия „ Награда за технология на хилядолетието “. Същата година е отдаден в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена премията Орден на Британската империя.



Рожденици на 12 март са американската актриса и певица Лайза Минели, музикантът, текстописец и един от създателите на групата Айрън Мейдън Стив Харис, футболистът Димитър Младенов, волейболистът Боян Йорданов, поп-фолк артистът Галин и други.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР