Ботев ще играе на финал за Купата на България срещу

...
Ботев ще играе на финал за Купата на България срещу
Коментари Харесай

Всичко или нищо за Ботев на финала за Купата срещу Лудогорец

Ботев ще играе на край за Купата на България против Лудогорец. Битката за трофея е довечера от 19:00ч. на националния стадион " Васил Левски " в София. Символичен хазаин на финала е Лудогорец. 
Прочетете още
Очаква се на финала да има над 11 000 бултраси, а до през вчерашния ден бяха продадени 10 000 билета. Има организарана и екскурзия за почитателите на Ботев. 

Двата тима за трети път ще играят край за Купата. До момента салдото във финалите е подравнен - 1:1. 

През 2014-та година на стадион " Лазур " в Бургас Лудогорец печели с 1:0 трофея след гол на Роман Безяк в 58-та минута. 

Три години по-късно през 2017-та година Ботев подвига трофея, откакто побеждава Лудогорец с 2:1 на националния стадион " Васил Левски " в София. Омар Косоко откри в 43-та минута, а Антонио Вутов в 52-та удвоява преднината на " канарчетата " след страхотна офанзива на отбора. Клаудиу Кешерю в 80-та минута понижава и оформя крайния резултат. Тогава това е първи трофей на Ботев от 1981г. В същата година пловдивчани победиха Лудогорец с дузпи във финала за Супрекупата и направиха дубъл.

По пътя към финала Ботев се оправи със Струмска популярност, Етър, Спартак Варна и ЦСКА.

Лудогорец отстрани по пътя към борбата за трофея - Балкан, Локомотив Пловдив, ЦСКА 1948 и Хебър. 

Финалът за Купата ще има огромно въздействие и върху шампионата. Ако Ботев завоюва трофея ще си обезпечи най-малко 4 мача в евротурнирите и ще играе в Лига Европа. Това значи, че четвъртото място няма да дава бараж за Европа, а третият ще играе бараж за Лигата на конференциите. 

Eто какво съобщи старши треньорът на Ботев Душан Керкез преди финала:

Вижте какво сподели треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев преди борбата за трофея: 

Ако Лудогорец победи Ботев няма да получи евроквота. При това стичане на събитията вторият отива в Лига Европа, а третият в Лигата на конференциите. Четвъртото място ще дава право на бараж за Лигата на конференциите против отборът приключил на седмо място. 

В предишния кръг в шампионата Ботев загуби след поврат от Арда в Кърджали с 1:2, а Лудогорец победи ЦСКА с 3:1 и стана първенец за рекорден 13-ти следващ път. 

За Ботев контузен е Георги Николов, а за Лудогорец дуелът пропуща санкции Бърнард Текпетей.

В игра за Ботев се завръщат капитанът Ивелин Попов и бранителят Антоан Конте, които бяха защитавани в последните два мача поради насъбрани картони. Двамата са на един картон от това да са осъдени и по тази причина не играха в последните мачове. 

Последният край за Ботев в шампионата беше през 2019-та година, когато загуби борбата за трофея след загуба от градския противник Локомотив с 0:1. 

Лудогорец е актуалният притежател на трофея, откакто през предишния сезон финала с 3:1 против ЦСКА 1948. 

През този сезон двата отбора се срещнаха 3 пъти. В първия мач в Разград Ботев изпусна успеха и направи 2:2, а във втория мач в Пловдив Лудогорец завоюва с 2:0. 

Ботев има извоювани три купи, а това ще е 14-ти край за отбора. " Канарчетата " печелят оценката през 1962, 1981 и 2017-та година. Те имат извоювана и Суперкупа през 2017г. 

Лудогорец също има три трофея, а това ще е пети край за отбора. " Орлите " печелят трофеите през 2012, 2014 и 2023г. 

Двата тима ще играят и във финала за Суперкупата на България, който най-вероятно ще е през лятото. 

Съдия на финала ще е Драгомир Драганов. Любопитно е, че съдийската бригада даде конференция преди борбата за трофея. Този процедура се появи в последната година. Като имаше и конференция на съдиите ръководещи Левски - ЦСКА.

Вероятни сформира: 

Лудогорец:  Серджио Падт, Франсиско Сон, Ноа Сонко Сундберг, Динис Алмейда, Антон Недялков, Педро Нареси, Клод Гонсалвес, Кайо Видал, Якуб Пьотровски, Рик Лима, Куадво Дуа

Ботев:  Хидает Ханкич, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Етоо, Антонио Перера, Ивелин Попов, Дилан Мертенс, Уме Емануел, Мохамед Брахими
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР