Днес от ПГ на БСП за България излязоха с нова

...
Днес от ПГ на БСП за България излязоха с нова
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ отново влязоха в спор в парламента за учебниците

Днес от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " излязоха с нова декларация, в която означиха, че основаването и производството на учебници се е трансформирало в открит печалбарски бизнес. От левицата още веднъж дадоха образци от учебниците, само че този път по История, и цитираха оценки на учители, съгласно някои от които, в случай че учениците би трябвало да учат единствено от учебника, нищо няма да се получи. А оценката на децата е в доста срещаните думи - " чета го, само че не го разбирам ", съобщи Веска Ненчева ( " Българска социалистическа партия за България " ), представена от Българска телеграфна агенция. Според нея една от аргументите за увеличаващата се функционална неначетеност е, че образователното наличие не е съобразено с възрастовите особености на децата.
Още по тематиката
" Изход има - това е цялостен обзор на образователните стратегии и образователното наличие, нови учебници с език, понятен и наличен за децата, и един учебник по предмет за клас ", обявиха от Българска социалистическа партия.

" В тази връзка въпросът ви от предишния ден като реакция на тази теза в действителност издава методът ви на мислене ", обърна се Веска Ненчева към ГЕРБ. " Веднага попитахте кое издателство ще ги издава, т.е. къде ще отидат парите за учебници. Ще ги издават държавните институции ", уточни тя.

" Проблемът с образователното наличие и какво учат децата ни е главен за просветителната система и за качеството на образованието. Той има решение и то не е това, което ръководещата партия ГЕРБ ни предложи през последните 10 години. Резултатите от образованието на учениците го потвърждават. Необходима е смяна и тя ще се случи ", съобщи в умозаключение Веска Ненчева.

В отговор от трибуната ръководителят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова (ГЕРБ) уточни, че политиката изисква две неща - зрялост и отговорност. Има браншове, за които е изцяло неприемливо да се приказва непрофесионално, обърна се тя към опозицията. " Образователната система и учебниците обаче не са на ГЕРБ, не е опитно поле за партийно говорене, сходни приказки нарушават доверието на жителите ", разяснява Дамянова.

" От Българска социалистическа партия настояват, че образованието щяло да бъде приоритет. Ама, уважаеми сътрудници, образованието към този момент е приоритет ", съобщи Милена Дамянова. И означи, че това е с помощта на напъните от страна на ГЕРБ, на цялото ръководещо болшинство да поддържат политика на резистентност в системата. " Твърде плоско е да говорите за един учебник. Твърде недалновидно, да не кажа неуместно, е да вадите цитати от учебниците, с които да илюстрирате какъв брой зле бил просветителният развой ", разяснява тя. По думите на Дамянова въпросът не е в учебниците, а какво и по какъв начин да създадем, с цел да имаме образована нация.

" Не използвайте образованието за предизборна дъвка ". По думите й дебатите и разногласията са доста значими за съответните политики, само че политиканстването е пагубно за всички.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР