Днес особено много се нуждаем от добротата, от светлината, от

...
Днес особено много се нуждаем от добротата, от светлината, от
Коментари Харесай

Елица Ткачова: Децата са нашите учители

" Днес изключително доста се нуждаем от добротата, от светлината, от човечността ", споделя следващият посетител на рубриката " Младите хора, които ме въодушевяват " .
Тя е от хората, без които не можеш. Защото всеки един от нас има своята вдъхновителка , другарка, другар, който с една дума, с един жест, с един взор и усмивка  - зарежда денят ти с чиста слънчева сила .

В рубриката " Младите хора, които ме въодушевяват " посетител е Елица Ткачова . Тя е е управител и реализатор на свободна процедура на артистично-музикални планове за родители и деца .

За първи път с помощта на непрекъснато вдъхновяващите я хрумвания, с които тя заразява всеки,  до който се допре, в столицата бъдещи и сегашни родители схванаха, че има бебешка музика и класическа музика за дребни деца на възглавници , както и пеене на детето, още до момента в който е в утробата на майката. Проекти, които зад граница са от дълго време поулярни измежду родителите. Така и аз се срещнах с Елица. Преди повече от 10 години.

 Учим дружно пиано в къщата на Панчо Владигеров

" Родителството е пресечната точка сред музиката, децата и моите планове. Заради нуждата да бъда свободна като родител, съумях през годините, в които отглеждам трите си деца - един юноша и две девойки, с голямата поддръжка на брачният партньор ми - Иван, който е стоматолог, да осъществявам голям брой планове ", разаказа за БНР Елица Ткачова.

Елица е от професионално музикално семейство . Майка и е учител по музика, татко и е диригент, а също дядо и е бил един от първите представители на радио София. Баба и дядо и също са музиканти.

" Златният ключ да събера кураж и да се насоча към работа по лични музикални планове за деца и родители беше второто ми дете Валентина . Имах образеца от музикалния възпитател Мария Момирова. Тя провежда в София първите музикални групи за родители и деца.

Така с опита си на пиар Елица започва в хола на майка си първите занимания . Ето най-важните от тях:
 Елица, Яна и Валя Личен списък

Проект „ Бебешка музика ” / от 2009г. до сега/

" Първият ми и най-жизнен план - групови музикални занимания за родители и деца от 0 до 3 години.

През далечната към този момент 2009 - та годна, на 1 - ви октоври – Международния ден на музиката, събрах първите две групи деца и родители в Младост 3, в жилището на моята майка, на пианото което ме съпровождаше като ученичка, в компанията на едно прелестно малко момиченце на съвсем 3 години – моята огромна щерка през днешния ден.

 Бебешка музика Личен списък

Още помня своята нерешителност, терзание и прецизно приготвена стратегия и листовки, таблица за контакти - музикални принадлежности и плюшено зайче за разпяване, тъкания чипровски килим, на който настанявах родителите и децата – някои от тях бебета. Жив е загатна и за трепета да чуя след часа дали родителите биха желали да поворят своето посещаване идната седмица! Какви страсти единствено, само че всичко си е заслужавало – открих своето най-голямо предопределение на всички гении и умения .

Днес към този момент имам и скъпия опит от стотици часове музикални прекарвания, доста другари от родителите, които са били в музикалните групи и деца. Някои от тях следват своя музикален път - в страната или чужбина или просто са деца с качествено музикално чувство, с ухо за красивата музика към тях. Каква по-голяма премия от тази. "

 Концерти на възглавници в Галерия Модо

Проект „ Концерти на възглавници ” /от 2010г. до 2012г/
" Класически концерти за деца и родители, проведени в партньорство с Модо България в Клуб на архитектите в София .
Една изпълнена фантазия за достъп на най-малките до качествена класическа музика, изпълнена онлайн от професионални музиканти, поднесена подостъпен и прелестен метод. Без столове и седене спокойно, а на меки и комфортни възглавници даващи независимост на придвижване, с чувство за уютно домашно наличие даже в концертната зала.

Това е първият осъществен формат в България на детски типичен концерти ", описа Елица Ткачова. След тях към този момент са плановете на Фортисимо фамилия на фамилия Ешкенази.

 Учим дружно пиано на Асамблея Знаме на мира - Камбаните

Проект „ Учим дружно пиано ” /2014г. До 2017г./

" Групово образование за деца по пиано в къща- музей „ Панчо Владигеров ” в Лозенец . Един опит за разчупване на класическото образование по пиано в България по съветски модел – самостоятелно и с фокус върху преодоляването на инструмента с дълготрайна цел – образование в профилирано музикално заведение. В този план заложихме на позитивното, неофициално другарство с инструмента пиано – главно под формата на игра, учене посредством прекарване другите-аз, престижа на учителя като наставник, подстрекател на своите възпитаници ", разясни Елица Ткачова.

 Елица и Яна Личен списък

Проект „ Пренатално пеене ” /2016г до 20018г/

" Вокални занимания в група за родители /майки и татковци/, които чакат своите деца. Тук фокуса е върху образуването на среда на естетика, хубост и успокоение, другарство във вътрешността в двойката майка/дете посредством музиката. В процеса на работа в групите се появи и доста забавен импровизационен миг с детайли на музикотерапевтичен привкус, което удостоверява концепцията за неограниченото прочувствено влияние на музиката. При тези занимания майките дружно с мен пеем приспивни песни . Българските са доста подобаващи. След ражданането на бебетата родителите им споделяха с мен забавни случки, които изясняват смисъла на клетъчната памет ", описа още Ели.

 Личен списък

FREE ЛЯтна библиотека Динабад / 2014 - 2016г/

" Това си беше обществен опит за доближаване /опознаване/ социализация на съседите от квартал Дианабад посредством най-интелигентното средство – книгата. В продължение на две лета, една структура от две дървени стълби с три рафта бяха напълнени с книги за всички възрасти и ползи и всеки можеше да остави/вземе/сподели/подари свои книги посредством библиотеката навън. Първото лято с деца и родители, които интензивно използваха книжки от библиотеката, боядисахме и почистихме.

 Учич дружно пиано в камерна зала България

" Проектите ми демонстрираха, че българските родители са подготвени да влагат в качествено музикално обучение за своите деца, а и за себе си. След пандемията се надявам, че ще можем на окрито да обновим концертите на възглавница.

На родителите желая да кажа, че максимален брой невронни връзки в мозъка се образуват до три годишна възраст на детето . Затова помнете, че имате един пай интервал от време, в който да поддържате връзка качествено със своето дете.

А то ви чува още в утробата. Затова от началото на бременността е значимо да осигурите на бъдещия човек хубост, естетика и успокоение .

За бъдещите си планове бих споделила, че сготвям самостоятелни типичен музикални образования за дребни деца. 

Още от диалога с Елица Ткачова слушайте в рубриката " Младите хора, които ме въодушевяват ".

Елица Ткачова е приключила " Връзки с обществеността ", работила е в периодическия щемпел, както и в една от първите огромни пиар-агенции. Работила е също и в БГ радио.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР