Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни

...
Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни
Коментари Харесай

Изборите минаха, започва бюджетът. Но разглеждането му е под въпрос

Днес на изключително съвещание Министерският съвет одобри пакета от данъчни закони, който да бъде изпратен към Народното събрание още този четвъртък, тъй че да може да бъде разгледан в Комисията по бюджет и финанси.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, представен от Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че данъчните закони бяха оповестени за публично разискване в края на септември.

Редица организации - и работодателски, и браншови, подадоха оферти какво да се промени и по какъв начин да бъде променено, тъй че да подхожда изцяло на задачите, които са заложени, изясни Василев. Той напомни, че оферти са постъпили от Националното съдружие на общините.

" Имаме един много уравновесен пакет от данъчни закони ", сподели министърът на финансите.

Но акцентира, че последната преценка ще бъде на Народното събрание, което ще гласоподава окончателните текстове. 

Във връзка с недоволството на събирачите на диворастящи гъби и трюфели, министър Василев акцентира, че е реализиран компромисен текст с тяхно присъединяване, който, по думите му, да изсветли сектора и хазната да си събере изцяло вземанията. 

Асен Василев напомни, че се резервира нулевата Данък добавена стойност ставка за хляба и брашното доникъде на идната година, както бе утвърдена в началото. За ставката от 9% за ресторантьорите последното решение ще бъде на Народното събрание, стана известно от думите на министъра. 

Василев изясни, че едно от предложенията планува ресторантьорите да вкарат постерминали във всички заведения с две, три, четири и пет звезди, а единствено най-малките да бъдат освободени. В тях наложително да се заплащат заплатите по банков път. Да има минимални ставки за личен състав, които са по-високи от минималната работна заплата за най-нископлатените длъжности, което цели да изсветли трудовите приходи. 

Ако всичко това бъде признато, тогава 9-процентната ставка на Данък добавена стойност може да остане като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства, в сравнение с посредством нарастване на налога. Ако не бъде признато, поддържаме 20% Данък добавена стойност. Там изборът е на Народното събрание - дали да одобри изсветляване или 20%, изясни Василев на днешната конференция. 

Той сподели, че се планува и друга смяна при заведенията.

" Всички, които са под 100 000 лв., минават на патентен налог. Техните доходи от налог облага ще минават към общините, които по този начин или другояче управляват и брой маси, и всичко останало. По този метод общините ще имат един спомагателен източник на доход ", изясни Василев.

Както е известно, ГЕРБ е срещу връщането на ставката за ресторантьорите на 20 на 100. 

Ще има ли въобще разглеждане на бюджет тази седмица също е под въпрос, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи в последните дни на предизборната акция, че депутатите му може и да не са в зала - ще събира партията, с цел да взема решение да продължи ли да взе участие в " сглобката ". Борисов се ядоса на поддръжката на ПП-ДБ за други претенденти против ГЕРБ на балотажите. 

Гледането на бюджета един път към този момент бе отсрочено - с решението на Народното събрание да не заседава цялостен месец поради акцията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР