Днес Лом отново остана на сухо в 40-градусовата жега, след

...
Днес Лом отново остана на сухо в 40-градусовата жега, след
Коментари Харесай

Лом отново без вода при 40-градусовата жега

Днес Лом още веднъж остана на изсъхнало в 40-градусовата горещина, след следващите, този път 6 повреди, по довеждащия тотално компроментиран тръбопровод от помпената станция в с. Добридол до града. Това е второто  прекъсване на водата от началото на август и шесто за месец.  Ломчани намерено недоволстват и чакат незабавна интервенция на страната за превъзмогване на водния стрес, на който са подложени. Без вода са и селата Трайково, Замфир, Сливата и Арчар. Това оповестиха от градската администрация./Дарик/
 
От началото на 2017 година по външния довеждащ тръбопровод са регистрирани 133 повреди, като единствено през юли те са 21, на 1 август станаха 9 повреди, а през днешния ден – още 6, оповестиха от ВиК-Лом.
 
Довеждащият тръбопровод от помпената станция в с. Добридол е построен в интервала 1970-1975 година, само че към този момент е изцяло амортизиран. Още предходната година Община Лом приготви обновен план за спешен ремонт, а е към този момент е завършила и процедурата за избор на фирма-изпълнител, която да извърши ремонт на външния напорен тръбопровод – първи стадий, който е  на стойност 1,6 милиона лв. от Министерството на районното развиване и благоустройството. 
 
За ремонта на целия външен тръбопровод от Добридол до Лом обаче ще са нужни още близо 5 милиона лв., които Община Лом също не може да обезпечи от локалния бюджет и се чака напълно на помощ от страната.
 
А поради неизпълнения така наречен Воден цикъл в мандат 2011-2015 година, над 50 % от водопроводната мрежа в града е изцяло амортизирана, което също води до повреди и прекъсване на водата и провокира съществено неодобрение измежду жителите на Лом.
 Само от началото на 2017 година са регистрирани 351 повреди и по вътрешната водопроводна мрежа в града, което е причина за прекъсване на водата в обособени квартали. Сериозни проблеми с безводието изпитват жителите на кв. Младеново и с. Трайково, където няма вода с дни. Във високите елементи на Лом, както и в горните етажи на жилищните блокове, поради ниското налягане също има проблеми с естественото водоподаване. Ситуцията в допълнение се усложнява и от летните жеги и удвоеното ползване на вода за поливане, прецизират от ВиК-Лом.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР