Днес КЕВР в следобедните часове ще излезе с решение по

...
Днес КЕВР в следобедните часове ще излезе с решение по
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: Булгаргаз поиска по-висока цена за газа през декември

Днес КЕВР в следобедните часове ще излезе с решение по цената на природния газ, по която цена " Булгаргаз “ ще продава тази суровина през м. декември. Това сподели пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

" Цената, която предлага през днешния ден сутринта " Булгаргаз “, обновена цена е 146.83, т.е. с към 1 лева по-висока от оповестената. Преди дни се стичаше, че цената ще е по-ниска от оповестената, само че през последните 3 дни се вижда доста бързо повишаване на цената на холандския газов хъб и борса. И това е дало отражение в актуализиране на цената “, изясни Иванов.

" Що се касае за м. януари, по принцип цената в зимните месеци демонстрира растеж и този растеж може да бъде овладян по единствения метод до момента посредством доставка на количества от газохранилището Чирен. Но за тази година за жалост природният газ, който се съхранява в Чирен е с цена доста по-висока от тази, на която продават на " Булгаргаз “ природния газ външните снабдители. Причината е, че този газ беше съхраняван през август и септември, когато цената в Европа и на всички тържища беше прекомерно висок. С други думи, не можем да се възползвам от ниска цена на природния газ, съхраняван в Чирен. Има още една опция по избран метод да се повлияе върху цената в позитивна за потребителите посока, а той е, в случай че се одобри на второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане освобождението на " Булгаргаз “ от уговорката по програмата за освобождение на природен газ на газов хъб " Балкан “. Това ще значи пазаруване на по-малко количество природен газ от " Булгаргаз “ и оттова на азерския газ, който е доста по-евтин от другите снабдители и неговото въздействие може да се ускори в смисъл да се намали в избрана степен цената на природния газ “, добави Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР