Днес катедралата "Нотр Дам" в Париж отваря вратите си за

...
Днес катедралата "Нотр Дам" в Париж отваря вратите си за
Коментари Харесай

Милионерите, обещали пари за Нотр Дам, си траят

Днес катедралата "Нотр Дам " в Париж отваря вратите си за първата работа след опустошителния пожар на 15 април. Само 30 души ще бъдат позволени на месата, която ще отслужи архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опти. Всички те ще носят каски поради личната им сигурност.

Службата ще бъде излъчена по малкия екран. Точно преди два сеца пъклен пожар изпепели огромна част от фамозната катедрала. На думи обещаните дарения за възобновяване ѝ доближиха 1 милиард $. Но по-рано през днешния ден стана ясно, че френските милиардери към момента не са дарили и един евроцент.

Американски и френски жители, посредством благотворителни фондации "Нотр Дам ", стоят зад първите дарения, от които заплащат разноските за ремонта и заплатите на 150-те служащи, наети от катедралата за възобновяване й, заяви "Блумбърг ", базирайки се на църковни и бизнес чиновници.

Работата по възкресяването на парижкия знак тече с цялостна мощ. Комитетът по възобновяване на катедралата разчита на благотворителните фондации, с цел да финансира първата фаза на реконструкцията. Работниците са изправени пред сериозната задача да изчистят отравянето с олово в резултат на пожара, което бе открито в региона на "Нотр Дам ".



Андре Фино, представител на комитета по възобновяване на "Нотр Дам " изяснява, че донорите желаят да знаят защо ще се харчат парите им, като за тази цел би трябвало да им се дават проектите за възобновяване на паметника.

До момента са събрани към 9% от обещаните средства за възобновяване на катедралата. При това 90 на 100 от тях са пристигнали от Съединени американски щати. "Американците са доста великодушни към "Нотр Дам ", паметникът е доста обичан в Америка ", разяснява и Мишел Пико, началник на благотворителния фонд "Приятели на "Нотр Дам ".

Почти 1 милиарда $ бяха обещани от някои от най-богатите фамилии и компании във Франция още в първите часове и дни на случая, който раздруса Франция. Това провокира и рецензии, че оповестените дарения са толкоз огромни, че са израз по-скоро на суетата на донорите, в сравнение с инспирирани от откровено предпочитание за опазване на културното и църковното завещание на Франция.

Френският министър председател Едуар Филип разгласи интернационален конкурс за архитекти за възобновяване на кулата на катедралата „ Нотр Дам” след особено съвещание на кабинета за реконструкцията й.

Президентът Макрон даде обещание величественият храм да бъде изцяло възкресен до 5 години
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР