"Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което

...
"Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което
Коментари Харесай

Президентът Радев: В Гоце Делчев се сбъдна една мечта

"Днес камбаните на тогавашния Неврокоп ни напомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и елементи на нашата войска ", сподели президентът, който взе присъединяване в честванията във връзка 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев, заяви прессекретариата на президента.

“Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия военачалник Ковачев над тогавашния Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата”, съобщи президентът и добави, че миговете на историческа правдивост имат своята висока и свидна цена.

“Мнозина смели офицери, бойци, опълченци и четници поставиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с тъгата и гордостта от подвига на своите близки”, съобщи президентът.

На тържествената заря-проверка на пл. “Македония” в града Румен Радев прикани днешният ден да бъде мотив за поклонение, признателност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени.

“Децата ни, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани още веднъж и още веднъж. Дълбок реверанс пред всички тези генерации родолюбци, които с перо и меч отстояваха идеята за свободата и единството на българския народ.

Нека делото на поколенията, отстоявали с перо и меч свободата и обединяването, остане най-важният урок по национално достойнство”, сподели още президентът.

По-рано президентът посети Рилския манастир, където се поклони пред мощите на светеца и прегледа музея на манастира.

Румен Радев също по този начин подари на манастира икона на „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “ в навечерието на храмовия празник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР