Окръжна прокуратура-Варна поиска прекратяване дейността на две сдружения, чиято дейност

...
Окръжна прокуратура-Варна поиска прекратяване дейността на две сдружения, чиято дейност
Коментари Харесай

Прокуратурата във Варна иска забрана на сдружения, заради разпалване на етническа или религиозна вражда

Окръжна прокуратура-Варна изиска преустановяване активността на две сдружения, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна омраза

Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда две искови молби на съображение член 13, алинея 1, т. 3, б. „ Б “ от ЗЮЛНЦ за преустановяване активността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 година. Касае се за съдружие Българско национално придвижване „ Шипка “ и съдружие Български воински съюз „ Васил Левски “, ръководени от трима мъже - Д.С. на 62 година, В.Р. на 65 година и И.Л. на 30 година

Двете организации са употребявали обществени мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си. Официалните им цели, съгласно устава на сдруженията, са развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата просвета, както и други действия с патриотична устременост.

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на член 44, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който се „ не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение “.

В хода на инспекцията на активността на сдруженията, осъществена от Окръжна прокуратура-Варна, са установени текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии. Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени проведени визити на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези цивилен патрули.

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР