Днес френската авиокомпания Ер Франс отменя една четвърт от полетите

...
Днес френската авиокомпания Ер Франс отменя една четвърт от полетите
Коментари Харесай

Започва тримесечната стачка на железопътния транспорт във Франция

Днес френската самолетна компания Ер Франс анулира една четвърт от полетите си поради стачка на личния състав. Също от през днешния ден стартира тримесечна стачка и в железопътния превоз на Франция, която ще засегне и някои транспорти в Европа, оповестява Българска национална телевизия.
Тримесечна стачка - това чака французите, които пътуват с трен. Три от четирите съществени синдиката на железничарите приканиха за протестни дейности от понеделник вечер - протестни дейности ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни.
По първични оценки през днешния ден ще стачкуват над 75% от машинистите. Това значи, че един от осем влака ще се движи обикновено. Ще има и затворени линии.
Протестът е против готвени промени в националната железопътна компания на Франция, които някои виждат като първи стадий за нейната приватизация. В законопроект се планува отварянето на жп мрежата за конкурентни предприятия, както и смяна на статута на националната компания SNCF. Отменят се и привилегии на чиновниците. Това е най-чувствителният въпрос. Сега на 140 хиляди чиновници се подсигурява работа в компанията до пенсиониране на 53 или 57 години, както и гратис прилагане на влаковете.
Европейската комисия предложи либерализация на железниците през 2020 година за хармонизиране на превоза в страните членки.
Този модел се ползва в Германия от 20 години, където една четвърт от транспортите се обезпечават от частни оператори.
Италия е посочена като сполучлив образец - от 2000 година до момента цените на билетите за високоскоростните влакове паднаха сензитивно, а пазарът се удвои. Това обаче е за сметка на дребните линии.
25 години след приватизацията на железниците във Англия още веднъж се приказва за национализация. По оценки на потребителите влаковете са станали по-скъпи, по-бавни и по-препълнени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР