Днес филипинската брегова охрана откри нова база за наблюдение на

...
Днес филипинската брегова охрана откри нова база за наблюдение на
Коментари Харесай

Филипините откриват своя база за наблюдение в Южнокитайско море

Днес филипинската брегова защита откри нова база за наблюдаване на далечен остров , окупиран от филипинските сили в противоречивото Южнокитайско море , съобщи „ Associated Press “. Този ход е част от тактиката на Манила да усили напъните си за противопоставяне на все по-агресивните дейности на Китай в стратегическия воден път. Конфронтациите сред китайски и филипински кораби зачестиха през тази година в оспорваните води, като през октомври се стигна до незначителни, само че тревожни конфликти покрай плитчината Втори Томас, окупирана от филипински морски контингент.

Сблъсъците в намерено море подхранват опасенията за по-мащабен спор , в който могат да се причислят и Съединените щати , които неведнъж са предупреждавали, че са длъжни да пазят Филипините, най-старият си съдружник по контракт в Азия, в случай че филипинските сили, кораби и самолети бъдат подложени на въоръжена офанзива, в това число в Южнокитайско море. В отговор на това Китай намерено упреква Съединени американски щати, че се намесват в непознати спорове и сеят раздори в района.

Съветникът по националната сигурност Едуардо Ано и други филипински високопоставени лица са отпътували за остров Титу със аероплан на военновъздушните сили по-рано през днешния ден и са провели гала по откриването на новопостроения двуетажен център , който ще разполага с радар, съоръжение за следене на кораби и друго съоръжение за наблюдаване. Дейността ще бъде ориентирана основно към наблюдаване на дейностите на Китай в района, както и към оказване на помощ за решение на други проблеми, в това число морски катастрофи.

Филипинските самолети и кораби, в това число тези, които посещават остров Титу, постоянно биват предупреждавани от китайската брегова защита посредством радиовръзки да стоят надалеч от територията, която Китай афишира за своя, или биват заплашвани , че в противоположен случай, че се сблъскат с тежки последствия . Филипинците на собствен ред дават отговор с радиосъобщения, с които също подреждат на китайците да изоставен територията им и да прекратят рисковите си и провокативни маневри. Засега не е ясно дали китайските радиопредупреждения са били изпратени до самолетите на филипинските военновъздушни сили и бреговата защита, които са придружили Ано и други високопоставени лица в Титу през днешния ден. Сред присъстващите са били и трима публицисти от „ Associated Press “ и няколко други поканени представители на медиите.

Притиснати от военната мощност на Китай, Филипините взеха решение тази година да разрешат разширение на американското военно наличие в локалните си лагери според пакта за защита от 2014 година Освен това наскоро започнаха взаимни морски и въздушни патрули със Съединени американски щати и Австралия в границите на нова тактика за въздържане, която слага двете съюзнически сили на подготвеност при конфликт с Пекин. Китай предизвести, че сходни взаимни военноморски патрули не би трябвало да накърняват неговия „ териториален суверенитет, морски права и ползи “.

Откакто президентът Фердинанд Маркос-младши встъпи в служба предходната година, Филипините задълбочават връзките си в региона на сигурността с Вашингтон и съдружници на Съединени американски щати като Япония и Австралия, което е забележителна смяна в метода на ръководство по отношение на предшественика му Родриго Дутерте, който поддържаше топли връзки с китайския президент Си Дзинпин и съветския водач Владимир Путин, като в същото време подлагаше на критика западните политики във връзка с сигурността. По тази причина по време на шестгодишния си мандат Дутерте в множеството случаи оставяше териториалните разногласия с Пекин на назад във времето.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР