Днес е последният ден за подаване на декларациите за облагане

...
Днес е последният ден за подаване на декларациите за облагане
Коментари Харесай

Днес изтича срокът за подаване на декларации за доходите на физическите лица

Днес е последният ден за подаване на декларациите за облагане на приходите на физическите лица, получени през 2022 година Срокът за обявление и заплащане на налога по годишните данъчни заявления е 2 май, защото 30 април беше почивен ден. Ако декларация бъде подадена след крайния период, нарушителят предстои на санкция или имуществена глоба до 500 лева при първо нарушаване и до 1000 лева при наново нарушаване.

До този миг над 600 хиляди души са заявили приходите си пред Националната организация за приходите (НАП). Близо 82 % от декларациите са подадени по електронен път с личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. Над 18 хиляди данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а повече от 92 хиляди са ги подали в офис на приходната организация, допълват от организацията.

Годишна данъчна декларация подават хората, получили възнаграждения през 2022 година, даже и в случай че данъкът им е удържан в цялостен размер от платеца на прихода. Земеделските стопани и тези, които през предходната година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също би трябвало да попълнят формуляра. В декларацията се показват и някои облагаеми с финален налог приходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други

Физическите лица, извършващи активност като търговци (например, в случай че регулярно продават артикули в интернет за печалба), в това число едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си заявления за приходите до 30 юни 2023 година

В случай че едноличен търговец или регистриран аграрни собственик, който се полза като Едноличен търговец, е получил и приходи, които не са свързани с тази му активност, като да вземем за пример от наем, те се заявяват в период до 2 май, прецизират от Национална агенция за приходите.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията и заплащане на отговорностите е през портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от авансово попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната организация от работодателите и платците на приходи.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни заявления и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефоните на приходната организация: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно цената на съответния оператор, и в уеб страницата на Национална агенция за приходите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР