Днес е голям ден за космонавтиката! За пръв път бяха

...
Днес е голям ден за космонавтиката! За пръв път бяха
Коментари Харесай

УСПЕХ! За пръв път вече използвана ракета изведе използван космически кораб към МКС!

Днес е огромен ден за космонавтиката! За пръв път бяха употребявани по едно и също време ракета “втора приложимост ” и галактически транспортен съд “втора приложимост ” за задача до “Международната галактическа станция ”.

Ракетата “Фолкън 9 ” излетя в 17:36 ч. българско време. Това бе първото политане от стартовата площадка 40 на Кейп Канаверал след пагубната детонация на 1 септември 2016 година. През последните месеци СпейсЕкс използваше случая освен да поправи площадката, само че и да я осъвремени с допустимо най-модерните технологии.

В 17:44 ч. българско време първата степен на “Фолкън 9 ” извърши наред кацане по суша – следващото за компанията. Днешният полет бе 13-тият за потребностите на НАСА по обслужването на “Международната галактическа станция ” (кой споделя, че 13-то е съдбовно число!) и 17-тият като цяло на СпейсЕкс за 2017-та година. СпейсЕкс е на път да приключи актуалната година без нито една повреда на ракета.

На борда на кораба “Драгън ” пътуват общо 2 180 кг хранителни запаси за астронавтите и научни опити.

Каква чудесна и натоварена декемврийска галактическа седмица! Напомням, че на 12-ти декември частната компания Блу Ориджин изстреля по суборбитална траектория галактическия транспортен съд “Ню Шепърд ”, като след полета ракетата и капсулата направиха наред кацане (Блу Ориджин е втората компания с изключение на СпейсЕкс, която разполага с възвращаема ракетна технология). Вчера, на 14-ти декември, на Земята се завърна пилотираният галактически транспортен съд “Союз МС-05 ” със Сергей Рязанский, Паоло Несполи и Ранди Брезник. Днес серията продължи с сполучливото изстрелване на “Фолкън 9 ” и “Драгън ”. А в неделя чакаме излитането на пилотирания транспортен съд “Союз МС-07 ” с Антон Шкаплеров, Скот Тингъл и Норишиге Канаи.

Поради натоварената седмица обичайният преглед на КОСМОС БГ за най-успешните задачи за 2017-та година ще бъде оповестен на страниците на уеб страницата след 18-ти декември.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube Link)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР