Днес е една от трите най-големи задушници, а именно Архангелова

...
Днес е една от трите най-големи задушници, а именно Архангелова
Коментари Харесай

Нещата, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направим на Архангелова задушница – днес, 6 ноември

Днес е една от трите най-големи задушници, а точно Архангелова задушница. Тя се пада в съботата преди Архангеловден.
Какво би трябвало да създадем на Архангелова задушница?
Още от край време на този ден околните на мъртвите наложително посещават гробовете. Тяхно обвързване е да ги почистят от израсналата трева, да подменят вазите за цветя, да почистят изгорелите свещи или друго, което би трябвало да се направи.

Преди време, на този ден най-възрастната жена в фамилията е преливала гроба с алено вино. Преливането започвало от мястото, където се намира главата на покойника и обхожда цялото тяло.

Задължително е върху гроба да се възпламени свещ, която в действителност е знак на вярата, а самият пламък символизира безсмъртието на душите.

Това е последната задушница за годината от трите огромни задушници. Прието е да има обща софра и на нея се поставят 7 ястия, които са били харесвани от покойника. Първата хапка постоянно се поставя на земята, а първата глътка вино се излива.
 Отец Николай Нешков: Задушница е грижа за душата на индивида Отец Николай Нешков: Задушница е грижа за душата на индивида
Архангелова задушница е денят, в който почитаме мъртвите си близки. Тя е постоянно в съботата преди Архангеловден, който предшества рождес...

Според по-възрастните мъже и дами, в случай че видите пеперуда или друго насекомо да кръжи към вас и да притегля внимание, това значи, че душата на мъртвите е там.

На тази задушница, както и на всички останали, се вършат раздавки и се подават на фамилии, родственици, съседи или другари. Те нормално включват жито, самун, дребни сладки и соленки и всичко останало, което сте решили да подадете.

Важно е да знаете, че на този ден не е хубаво да се прави домакинска работа, да се чисти и пере.

Помнете и предавайте всички тези традиции от потомство на потомство, тъй като те би трябвало да се почитат и съблюдават!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР