Днес беше изключително важен ден за частната космонавтика, след като

...
Днес беше изключително важен ден за частната космонавтика, след като
Коментари Харесай

УСПЕХ: Суборбиталният кораб Ню Шепърд изведе в космоса множество научни експерименти!

Днес беше извънредно значим ден за частната космонавтика, откакто в 17:05 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в Западен Тексас излетя сполучливо комерсиалната ракета с капсула “Ню Шепърд ”. Полетът стана факт след отлагания, които се проточиха в продължение на месец заради разнообразни механически и метеорологични проблеми. 

След приключването на полета капсулата се завърна на Земята посредством парашутна система, а ракетата-носител извърши меко кацане независимо чрез мотора си. Блу Ориджин е другата американска компания с изключение на СпейсЕкс, притежаваща ракети за многократна употреба, само че до момента в който “Фолкън 9 ” са орбитални ракети, “Ню Шепърд ” летят на къси суборбитални пътешествия. 

Днешният полет бе безпилотен, само че все пак корабът транспорти голям брой научни опити за потребностите на частната компания Контролд Дайнемикс, а също по този начин и за лабораторията Джон Хопкинс, университета Пърдю, университета на Централна Флорида, университета на Флорида, както и за НАСА. Пълен лист на научните опити има на уеб страницата blueorigin.com.

В взаимозависимост от това по какъв начин ще се развият проектите на учредената от Джеф Безос компания, тя може да изстреля човек в космоса още през първата половина на 2019-та година. Блу Ориджин е директен съперник на компанията Върджин Галактик на Ричард Брансън – и двете се целят в пазара на късите суборбитални полети. През декември предходната година Върджин Галактик съумя да изпрати двама души в космоса на борда на галактическия транспортен съд “СпейсШипТу – Юнити ”. Това бе първият пилотиран галактически полет на Съединени американски щати след приключването на програмата “Космическа совалка ” на НАСА. 

Освен че нови пилотирани полети се чакат тази година от Върджин Галактик и Блу Ориджин, двете орбитални компании СпейсЕкс и Боинг също целят да проведат дебютните излитания на корабите “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” – първо в безпилотен, а по-късно в пилотиран режим. Корабът “Крю Драгън ” към този момент е на стартовата площадка, а по последни данни статично запалване на моторите на ракетата е планувано за на следващия ден, в четвъртък. Ако всичко мине наред, дебютът на кораба на СпейсЕкс може да бъде реалност през февруари. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube link)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР