Днес 90% от всички произведени стоки в Америка и Европа

...
Днес 90% от всички произведени стоки в Америка и Европа
Коментари Харесай

Може ли тази страна да измести Китай като фабриката на света?

Днес 90% от всички създадени артикули в Америка и Европа с цена до 30 евро се създават в Китай. Поднебесната империя е международен водач в производството на множеството типове промишлени артикули и е най-големият експортьор на Планетата. Според икономистите обаче скоро обстановката ще се промени радикално и Мексико ще се трансформира в нов стопански " колос " и фабриката на света.
 Снимка 556345
Източник:

Как мексиканците възнамеряват да " завладеят " пазара?

Съединени американски щати против Китай

Днес светът е на прага на смяна в световната икономическа и политическа обстановка. Причините за това станаха комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, пандемията от ковид и военният спор в Украйна.

Икономическите несъгласия сред първата и втората стопанска система на света ескалираха мощно и необратимо назад през 2018 година. Тогава следствието, инициирано от президента Доналд Тръмп, разкри 2 противоречиви, само че доста любопитни обстоятелството.

Първо, Китай употребява ценова дискриминация против Съединени американски щати. Например митата върху американските коли в Китай бяха 25%, до момента в който китайските коли в Съединени американски щати бяха обложени единствено с 2 на 100 вносно мито.

Второ, Поднебесната империя интензивно употребява американските технологии, с цел да създаде свои лични осведомителни технологии, роботика, авиация, здравно съоръжение и коли.
 Трите най-големи търговски сътрудници на Съединени американски щати
Трите най-големи търговски сътрудници на Съединени американски щати

Две от страните граничат с нея, геополитическите връзки с третата са прекомерно комплицирани

Успехите на Пекин принудиха Вашингтон да се замисли съществено. Например китайският пътнически аероплан C919 стана главен съперник на американския Boeing, а Huawei ненадейно изпревари Apple на пазара на смарт телефони.

В резултат на това Тръмп упрекна китайците в кражба на американска интелектуална благосъстоятелност и незаслужено комерсиално държание. Вашингтон наложи строги ограничавания върху вноса от Китай. Пекин предприе безусловно същата ответна стъпка.

В тези спорове на процедура няма спечелили. Ограниченията засегнаха и двете страни еднообразно. Въпреки това американските, европейските и даже азиатските компании, чието произвеждане преди този момент беше основано в Китай, започнаха последователно да се реалокират в други страни.

Бизнесмените също потърсиха ново място за разрастване на индустриалните си мощности поради пандемията от ковид, която наруши веригата на доставки. Китайските артикули краткотрайно стопираха да доближават до Съединени американски щати и тяхната цена подскочи. За да избегнат това в бъдеще, американските вложители желаеха фабриките да бъдат преместени по-близо до родината и огромния им вътрешен и районен пазар.

И най-после, икономисти и анализатори към този момент се опасяват от възможен изострен спор сред Китай и Тайван, който ще докара до тежки стопански загуби, нарушение на споразуменията сред Китай и Съединени американски щати и спиране на комерсиалните вериги.
 Снимка 267102
Източник:

Защо тъкмо Мексико?

През последните 40 години фирмите преместваха производството си в Китай поради евтината работна ръка. Днес страната е станала доста по-богата. Средната класа в страната съставлява 40% от популацията. За съпоставяне, по същите критерии, да вземем за пример в Русия единствено 7% от популацията може да се причисли към междинната класа.

Компаниите към този момент реалокират производството си в прилежащи на Китай страни - Индия, Бангладеш, Пакистан, Виетнам и други. Но за американците най-хубавият кандидат за обезпечаване на евтина, само че в това време грамотна работна ръка е Мексико. Тук 42% от популацията е под прага на бедността. Това са повече от 54 милиона мексиканци - евентуална работна мощ за задграничните вложители.

Разбира се, има доста небогати страни с голямо население в света. Нито една от тях обаче няма толкоз удобно географско състояние. Мексико се намира до Съединени американски щати, поради което е по-лесно да се управляват комерсиалните пътища и да се вземат поради и реагира на спецификите на района.
 Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в голяма мексиканска фабрика
Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в голяма мексиканска фабрика

Според информация на мексиканските медии, Илон Мъск желае заводът за електрически автомобили да е до мексиканския град Монтерей

Международни компании към този момент интензивно придвижват своето произвеждане тук. И това към този момент дава плодове: специалистите включват Мексико в листата на " ново индустриализираните страни " - група страни, които са създали внезапен стопански скок през последните десетилетия. До 2050 година мексиканската стопанска система се чака да стане седмата по величина в света.

Най-интересното е, че самите китайци всеобщо влагат в Мексико. По сходен метод те заобикалят митническите ограничавания, наложени от американците. Става дума за промишлен парк в Нуево Леон, в който се влагат десетки милиарди долари.
 Завод на Ауди в Мексико
Завод на Ауди в Мексико

Чужденци възвръщат заводи и транспортна инфраструктура в Мексико. Смята се, че през идващите десетилетия най-големите производители на промишлени артикули ще се реалокират в страната, а евтината и в това време висококачествена работна ръка на мексиканците ще се трансформира в главен мотор на стопанската система на района.

Мексико има огромен капацитет и обещаващи вероятности, доста огромни шансове да се трансформира от страна от втория свят в развита страна, която си сътрудничи както със Съединени американски щати, по този начин и с Китай. Времето обаче ще покаже дали това в действителност ще се случи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР