Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това

...
Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това
Коментари Харесай

Предложение на служебния министър на труда: Пенсиите да се вдигнат с 11, вместо с 10%

Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това ще предложи служебния министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов на съвещанието на надзорния съвет на Националния застрахователен институт във вторник.

В момента златното швейцарското предписание разрешава нарастване на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 11% както бе заложено в бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Причината е, че формалните резултати демонстрират по-ниска инфлация и по-малък ритъм на повишаване на междинния застрахователен приход, отколтото тези, върху, които е изработен плана на бюджета. Служебният обществен министър обаче ще внесе свое предложение този % да не се трансформира, а да остане 11%.

Реално процедурата по нарастване на пенсиите по швейцарското предписание е такава всяка година. Парламентът първо гласоподава нарастване с %, който е леко повишен, защото се пресмята по планирани данни. Впоследствие Национален осигурителен институт в осъществяване на Кодекса за обществено обезпечаване предлага за утвърждение правилно изчислено нарастване, а общественият министър се възползва от правото си да предложи нарастване с % по закона за бюджета.

Бившият финансов министър Асен Василев обаче не изчакаха съвещанието на надзора на Национален осигурителен институт във вторник, а изиска изключително съвещание на Народното събрание по тематиката за нарастването на пенсиите.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР