Дмитрий Менделеев, създателят на Периодичната таблица на химичните елементи, много

...
Дмитрий Менделеев, създателят на Периодичната таблица на химичните елементи, много
Коментари Харесай

Учени пренаредиха Менделеевата таблица

Дмитрий Менделеев, основателят на Периодичната таблица на химичните детайли, доста е обичал да се майтапи. Поне по този начин се твърди в разнообразни изявления, част от които даже оспорват изказванието, че ученият е сънувал великото си изобретение. Съвсем не на смешка двама учени - Артьом Оганов и Захед Алахяри, потвърдиха, че има опция за нова класификация на химичните детайли, без да отхвърлят тази на Менделеев. В изявление за „ Изотопия " проф. Артьом Оганов изясни, че това е труд, учреден на един „ относително тайнствен термин ", въведен през 1984 година от английския физик Дейвид Петифор. Той вкарва така наречен „ Менделеево число ". Ако детайлите бъдат подредени по него, прилежащите ще имат оптимално близки свойства. „ Ако погледнете номерата на детайлите в Менделеевата таблица, ще видите, че има огромни разлики в свойствата им. Първите три детайла - водород, хелий и литий, са с изцяло разнообразни свойства. А какво ще кажете за флуор, неон и натрий - те също стоят един до различен в Периодичната таблица на Менделеев. Свойствата им са изцяло разнообразни, в действителност няма по какъв начин да бъдат по-различни ", изяснява проф. Оганов.

По думите му Дейвид Петифор е предложил поредност, в която химичните детайли се подреждат по свойствата им, само че не е обяснил задоволително добре метода на основаването й. „ Така неговата класификация е с разумна поредност по редове или колони, диагонално, само че понякога просто някой детайл „ подскача " в нея, тъй като не си е на мястото. В същото време, в случай че подредим детайлите, тъй че свойствата им да са сходни и свойствата на всеки детайл да преливат гладко, може да се сътвори химично пространство. Това ще разреши да се обособят бинарни съединения, което пък от своя страна дава опция за подредбата на карта на техните свойства ", добавя Оганов.

„ Открих, че свойствата на детайлите са свързани между тях в избрана степен. Ако ги подредите в таблицата, ще ви наподобяват на доста издължен облак - сходно на нашата вселена. Да, ние живеем в триизмерно пространство, само че галактиката ни е по-скоро плосък диск. Същото е и в облака, в който се подреждат детайлите по техните Менделееви цифри. По този метод се получава доста добра композиция от всичките им свойства ", разяснява съветският академик.

Оганов е безапелационен, че откритието ще бъде от изгода на доста учени, а най-очевидният резултат е при синтезирането на нови материали, основани да имат избрани свойства. „ Това дава големи благоприятни условия, все едно имате „ вътрешна информация " за протичащото се. Можете да предвидите разнообразни свойства, даже в случай че детайлите още не са изолирани. Да, може да го извършите, даже единствено в случай че погледнете към картата. Има доста незнайни в света на химията, само че има и доста открития за детайлите и можете да ги ползвате без проблем, в случай че погледнете редиците на Менделеевата цифри в химичното пространство. Всъщност по този начин може да пресъздавате съвсем всичко - голямо количество информация, която е нужна за съответния ви план ", добавя химикът, въпреки че и този метод има своите дефекти.

„ Вярно е, че когато се прави такова „ картографиране " на детайлите съгласно свойствата им, може да бъде изгубена част от информацията. Същото е като с географските карти, които са плоски или с глобусите, които са кръгли - и при тях губим известно количество информация, само че никой не спори за успеваемостта им, нали? Някой може да каже - защо ми е всичко това, откакто мога да го счете доста бързо с компютъра си? Да, логически въпрос. Отговорът е, че по този начин получаваме доста добра визуализация, а това ни разрешава да създадем заключения, до които другояче евентуално още дълго не бихме стигнали ", споделя още Оганов.

Ученият е безапелационен, че Менделеевата таблица в никакъв случай няма да излезе от учебниците по химия, тя ще бъде първото нещо, което всички възпитаници и бъдещи химици ще учат. А ще влезе ли откритието на двамата съветски учени в учебниците по химия? „ Твърде евентуално е, само че времето ще покаже. Всяко изобретение има място в учебниците по химия, когато разрешава да се огледа от различен ъгъл на даден проблем и да се подходи към него по друг метод. Периодичната таблица на Дмитрий Менделеев сигурно има това свойство - тя е лесна за визуализация, събира доста информация в себе си и може елементарно да бъде обяснена. Менделеевите цифри вършат същото, само че показват информацията от друга позиция ", разяснява още химикът.

Но каквото и да става, има единствено една позиция в конкуренцията сред съветските и американските учени. Проф. Оганов самичък визира тематиката, отговаряйки на въпроса по какви научни планове работи сега, а точно - смяната на детайлите под огромно налягане и измененията на проводимостта им според от температурата: „ Под огромно налягане Менделеевите цифри ще се трансформират. Периодичната таблица също може да бъде пренаредена, само че аз не го намирам за изключително свястно. Това е друго направление, по което работя. Знаете ли, че натрият към този момент не е метал, когато е под голямо налягане? Също по този начин под огромно налягане можем да изведем детайли със суперпроводимост при доста висока температура. През октомври суперпроводимостта на стайната температура бе за първи път потвърдена от американски учени. Тук в Русия не сме постигнали резултати за стайна температура, само че към този момент имаме изявления в тази тенденция, в това число приготвяме такава и за 300 градуса по Келвин, което е доста покрай стайната температура ", акцентира Артьом Оганов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР