Джордан Питърсън е клиничен психолог и преподавател по психология в

...
Джордан Питърсън е клиничен психолог и преподавател по психология в
Коментари Харесай

Отнасяйте се към себе си като към човек, за когото сте отговорни - ДЖОРДАН ПИТЪРСЪН

Джордан Питърсън е клиничен психолог и учител по логика на психиката в Харвард и в университета в Торонто.

Преподавал е митология на адвокати и предприемачи, помагал е на клиентите от клиничната си процедура да се оправят с депресията и тревогата, съветвал е страши сътрудници в най-големите юридически компании, изнасял е лекции из цяла Северна Америка и Европа.

Милиони младежи са въодушевени от личността и словото на доктор Питърсън , а доста от студентите му го дефинират като един от преподавателите, трансформирали живота им.

Да се отнасяш към себе си, като че ли си някой, за който си виновен, значи да се запиташ кое фактически е положително за теб.

Не става дума за това „ какво искаш ” или „ какво ще те направи благополучен ”.

Всеки път, щом дадем бонбон на някое дете, то е щастливо. Но това не значи, че не би трябвало да вършим нищо друго, с изключение на да тъпчем децата със сладкиши.

Онова, което те прави благополучен, не всеки път е положително за теб.

За децата е добре да ги караме да си мият зъбите и да се обличат добре през зимата, нищо че може да се противят. Трябва да им помогнем да станат положителни, виновни и будни същества, които са способни на реципрочност, които умеят да се грижат за себе си и за другите, и живеейки по този метод, да процъфтяват. Защо мислите, че е задоволително да не вършиме същото и за себе си?

Помислете за бъдещето си и се запитайте: „ Какъв може да стане животът ми, в случай че се грижа добре за себе си? Коя кариера ще ме стимулира да се развъртвам, да бъда работлив и потребен, тъй че да поема своя дял от отговорността и да се веселя на резултатите? Когато имам опция, какво мога да направя, с цел да подобря здравословното си положение, да разширя познанията си и да направя талото си по-силно? ”.

Трябва да знаете къде се намирате в този момент, с цел да можете да начертаете курса си отсега нататък.

Трябва да знаете кои сте, с цел да сте наясно с какви оръжия разполагате и по какъв начин да се мотивирате и подготвите, с цел да компенсирате слабите си страни. Трябва да знаете къде отивате, с цел да можете да ограничите хаоса в живота си, да внесете повече ред и да дадете на света божествената мощ на Надеждата.

Трябва да определите накъде сте се запътили, с цел да можете да преговаряте в своя изгода, без да се окажете изпълнени с възмущение, настървение и свирепост.

Трябва да формулирате ясно правилата си, с цел да се предпазите от злонамерените опити на някои да се възползват от вас и с цел да се чувствате в сигурност, до момента в който работите и се забавлявате.

Трябва усърдно да се учите на самодисциплина.

Трябва да спазвате обещанията, които давате пред себе си, и по-късно да се награждавате – по този начин ще започнете да си имате доверие и да се чувствате стимулирани.

Трябва да решите по какъв начин ще се отнасяте към себе си, тъй че да се превърнете в добър човек и да станете подобен.

Хубаво би било да превърнете и света в по-добро място.

Все отново Раят няма да се възцари от единствено себе си на земята. Ние би трябвало да се потрудим за това, би трябвало да станем по-силни, с цел да се надигнем пред страшните ангели и пламтящия меч на възмездието, които Бог е сложил пред райските врати.

Не поденявайте силата на ясната визия и посока.

Това са мощни оръжия, които имат способността да трансформират непреодолимите на пръв взор трудности в проходими пътища и обилие от благоприятни условия. Оръжия, които укрепват силата на всеки човек. Започнете от себе си.

Погрижете се за себе си. Определете кои сте вие. Усъвършенствайте личността си. Изберете своята посока и формулирайте ясно симисъла на Битието си.

Както брилянтн отбелязва великият немски мъдрец Фридрих Ницше :

Онзи, които има за какво да живее, може да понесе съвсем всяко по какъв начин.

Вие можете да помогнете траекторията, по която се движи светът, да се промени по този начин, че той да се приближи малко повече към Рая и малко да се отдалечи от Ада.

След като един път сте опознали Ада и, по този начин да се каже, към този момент сте го проучили – изключително своя личен, персонален пъкъл, – тогава можете да решите в никакъв случай повече да не стъпвате на това място, нито сами да го създавате.

Тогава можете да изберете друга посока. Можете даже да посветите живота си на тази цел.

Това ще ви извърши с чувство за Смисъл, с основно С. Ще оправдае окаяното ви съществунане.

Ще бъде възмездие за неверната ви природа и ще размени срама с естествената горделивост и непринудена убеденост на човек, който се е научил да се разхожда дружно с Бог в Неговата градина.

За начало започнете да се отнасяте към себе си като към човек, за който сте виновни.

из „ 12 правила за живота – противоотрова против хаоса “

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР