Джони Вайсмюлер е американски плувец, първият човек в историята на

...
Джони Вайсмюлер е американски плувец, първият човек в историята на
Коментари Харесай

На този ден: Тарзан преплува 100 м под една минута

Джони Вайсмюлер е американски плувец, първият човек в историята на плуването, който преплува 100 метра под 1 минута. На 9 юли 1922 година той записва впечатляващите 58.6 секунди. Предишния връх държи различен именит плувец - Дюк Каханамоку - 1:00.4 мин.

Постиженията му на спортист са още по-уникални поради обстоятелството, че до 11-ата си година непрекъснато болнавият Джони не може да плува въобще. На неговата възраст Майкъл Фелпс към този момент бие юношите младша възраст. Просто влиза в басейна по съвет на доктор, предложил му плуването като най-здравословен спорт. После пристигнал апетитът му за победи и за популярност.

Печели общо 5 златни олимпийски медала (от Летните игри през 1924 и 1928 година) и един бронзов орден във водната топка. За цялостната си кариера усъвършенства 67 международни върха. Някои смятат, че е маджарин по генезис, тъй като е роден на територията на тогавашната Австро-Унгария, днешна Румъния. Но още като дете идва в Америка и се открива в Чикаго.

След като завършва спортната си активност, Джони Вайсмюлер става артист, като играе ролята на Тарзан в 12 разнообразни кино лентата. Неговият присъщ зов се употребява и е прочут по целия свят. Шимпанзето на Тарзан, наречено Чита, става кинолегенда също като екранния си сътрудник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР