Джон Наш – гениалният ум, размишляващ неординарно, математикът, решил задачата

...
Джон Наш – гениалният ум, размишляващ неординарно, математикът, решил задачата
Коментари Харесай

Да бъдат разбрани хората е нещо невъзможно ~ Красивият ум Джон НАШ

Джон Наш – гениалният разум, размишляващ неординарно, математикът, решил задачата на личната си параноидна шизофрения, професорът от Принстън, основал теорията на равновесието, прочула се като „ равновесието на Наш ”, носителят на Нобелова премия за стопанска система (1994 г.) и влиятелната премия „ Абел ” за математика (2015 г.). Човекът, ентусиазъм на превъзходния филм „ Красив разум ”, който обичаме.

За живота, отдаден на науката, споделено от Джон Наш.

 John Forbes Nash Jr. (1928 ~ 2015), By Peter Badge, 2006

Дали съм имал прозрения? Не, в  моя случай прозрението не съществува. Задачата е решена в мига, в който е сложена.

В последна сметка мен могат да ме схванат трима души. А останалите, елементарните хора – тях въобще никой не може да разбере, тъй като те не могат да формулират себе си. Да бъдат разбрани хората въобще, е нещо невероятно.

Имам потребност от контакт с хората, които могат да ревизират моите резултати. С останалите, считам че по-скоро нямам потребност да поддържам връзка.

Никога не съм мислил кое е най-голямото ми достижение. Мисля, че най-голямото ми научно достижение е това, че цялостен живот съм се занимавал с неща, които действително са ме интригували, без да изгубвам и ден за друго.

Мисля, че в математиката е по-важно не да напрягаш мозъка си, а да умееш да го отпуснеш. Това го могат 10 от 100 души. В младостта това ти се удава по-лесно.

С помощта на математиката не трябва да се печелят пари. Но можеш да организираш мозъка си по този начин, че да започнеш да ги печелиш. Знаете ли, да заработват пари са способни тъкмо тези, които не могат да ги броят. Пресмятането на пари не се подава на рационалност, техният брой съвсем в никакъв случай не подхожда на вашето качество – на това лежат всички спорове.

(От изявление с Джон Наш, 2014 година, novayagazeta.ru)

Мисля, че в случай че желаете да се избавите от психологично заболяване, би трябвало да престанете да се надявате на другите, да си поставите тази сериозна цел сами. Психиатрите въпреки всичко желаят да останат в бизнеса.

Нещо би могло да се счита за необикновено и невероятно, само че всичко е допустимо.

Дълго време мислех по друг метод от всички останали, не следвах разпоредбите, само че имам вяра, че връзката сред изобретателното мислене и лудостта съществува.

Струва ми се, че когато хората са нещастни, те стават психологично заболели. Никой не полудява, когато завоюва от лотарията. Това се случва, когато не я спечелите.

Въпреки че съм имал триумф в проучванията си и когато бях вманиачен, и когато не бях, в последна сметка усещам, че работата ми би била по-уважавана, в случай че мислех и действах като естествен човек.

Не зная какво бъдеще ме чака – дори да не ми е останало толкоз доста. Разбира се, бъдещето като цяло е безпределно, стига да не стане нещо неприятно или не се случи знамение.

Снимки: aol.com, en.wikipedia.org


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР