Джо Байдън Сряда беше сива откъм събития в унисон с

...
Джо Байдън Сряда беше сива откъм събития в унисон с
Коментари Харесай

Вечерни новини: Байдън е фаворит за кандидат-президент на демократите, МВФ сви ръста на световната икономика заради коронавируса

Джо Байдън

Сряда беше сива откъм събития в унисон с влошилото се време. Парламентът се занимаваше с това да се разреши в армията да влизат бойци и до 40 години при 28 година до момента, а министерски съвет решаваше относително дребни въпроси като финансирането за преброяването и концесии на няколко плажа.

В международните вести тематиката остава разпространяването на ковид. А малко многообразие пристигна от борбата сред демократите в Съединени американски щати и ясният любимец все още - Джо Байдън.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ТРИ Пожарна охрана ТРИ
По-важните вести от деня в три фрази

Гигантска държавна дотация от 15 млн. евро годишно за разпространяване на вестници

Транспортният министър Росен Желязков загатна извънредно високото число от 15 млн. евро като държавна помощ за разпространяване на вестниците, което от тази седмица беше поето от подопечните му " Български пощи " . За съпоставяне, съгласно доклада на ЕЛД (досегашният логистичен снабдител на медии) приходите от продажба на всички вестници и списания по търговски обекти са били под 27 млн. лева през 2018 година, а за разпространяване до момента отиваха към 30% от крайната цена на изданията. Министърът въпреки всичко посочи, че сумата може и да е по-малка.

МВФ понижи прогнозата си за международната стопанска система

Международният валутен фонд чака през тази година международният напредък да бъде под този от предходната поради резултатите от ковид, заяви ръководещият шеф Кристалина Георгиева. Последната прогноза на фонда беше за световен растеж от 3.2%, а през 2019 година той беше 2.9% . Това е следващата институция, която намалява упованията си вследствие на разпространяването на епидемията в десетки страни по света.

Сандърс завоюва Калифорния, само че Байдън е спечелилият от Супервторника

Джо Байдън още веднъж стана любимец за номинацията на Демократическата партия на президентските избори в Съединени американски щати през ноември. Байдън , 77-годишният по-умерен някогашен вицепрезидент на Барак Обама, завоюва 9 от 14 щата . Така конкуренцията се трансформира в съревнование сред единствено двама души - Байдън и сенаторът с по-леви убеждения Бърни Сандърс (на 78 години), който въпреки да се показа по-слабо от предстоящото, завоюва Калифорния, щата, който дава максимален брой делегати. Милиардерът Майкъл Блумбърг се показа неубедително и се отхвърли от конкуренцията .

КОРОНАВИРУСЪТ

Италия обмисля затваряне на всички учебни заведения и университети, до момента в който епидемията се утежнява

Епидемията от ковид в Италия се утежнява, като за малко повече от седмица инфектираните доближиха над 2500 души, а жертвите към този момент 79 към вторник привечер (новите данни за деня се афишират след 18 ч наше време. Управляващите в страната през днешния ден обсъждаха на незабавна среща вероятните ограничаващи ограничения, включително дали да се затворят всички учебни заведения и университети най-малко доникъде на март. Решение още не е взето, само че е евентуално това да се случи. Здравната система на страната е на път да се претрупа, сигнализират от дни лекари. Половината от диагностицираните са и приети в болница, а към 230 от тях са в тежко или сериозно състояние.

Още по-лоша картина демонстрира и статистиката за Иран - съвсем 3 хил заболели и над 90 жертви. Със стотици дневно порастват и случаите в Южна Корея, въпреки през днешния ден да са по-малко (под 500) спрямо предишни дни, в които надминаваха и 800 дневно. Жертвите там обаче са относително малобройни (общо 34). В България още няма засечен случай на ковид. Франция затвори към 120 учебни заведения в региони с по-голяма централизация на инфектирани. В страната има общо 212 инфектирани и 4 жертви. С двуцифрен брой порастват инфектираните в Германия (общо 244 и над 40 нови), Испания (общо над 190 и 28 нови), Швейцария, Норвегия, Малайзия, Холандия и други В Япония инфектираните на общо 319, само че растежът там наподобява по-скоро овладян. Първи случаи оповестиха Украйна, Полша, Лихтенщайн, Чили и Аржентина и Фарьорските острови. Световната банка разгласи 12 млрд $ спомагателен пакет за битка с вируса в разрастващите се страни Около 3.4% от потвърдено инфектираните с ковид COVID-19 са умряли, заяви генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус. Това надалеч надвишава смъртността от сезонния грип (средно към 0.1%). За сметка на това той заяви, че наподобява новият вирус се популяризира по-неефикасно от грипа , макар че провокира по-тежка болест от грипа. И не се предава от хора, които не са заболели. Гебрейсус прикани да се спре презапасяването с маски и други и изрази безпокойствие, че има недостиг на защитни средства, които са жизненоважни за медиците. Първи европейски служител - чиновник на Европейската организация по защита, е с положителен тест за ковид, удостовери и представител на Европейска комисия. Агенцията анулира всичките си срещи до 13 март като защитна мярка. Германия отсрочва най-голямото индустриално ревю в света, което трябваше да се състои в Хановер през април, поради ковид. МВФ и Световната банка пък оповестиха, че обичайна Пролетна среща през април ще бъде във " виртуален формат ". Много спортни и други събития по света се отсрочват. СНИМКА НА ДЕНЯ

Изненада. Пак ремонт на " Графа "

Фотограф: Юлия Лазарова
Девет месеца след формалното разкриване на ремонтираната улица " Граф Игнатиев " строителят " Джи Пи груп " стартира гаранционен ремонт на кръстовището с " Цар Иван Шишман ". Явно е, че въпросните плочки не устоят на прекосяването на транспортни средства, само че не се търси нов вид, а ще се подменят счупените. Същата е обстановката и на останалите директни улици и надали общината ще ги ремонтира всяка година.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Национален статистически институт ще разгласи ревизирани данни за Брутният вътрешен продукт за предходната година

След като данните за вноса в България за съвсем цялата 2019 година се оказаха непълни, на следващия ден се чака статистическият институт да хвърли повече светлина по тематиката. Тя беше повдигната в началото от депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев, съгласно който неотчетеният към 4 милиарда лева импорт на горива е тенденциозен и без него растежът на стопанската система би бил покрай 1% вместо над 3.5%, колкото сочеха експресните оценки.

Парламентарна комисия за новата цена на газа

За на следващия ден е планувано съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, в границите на което ще има чуване на Министерство на енергетиката, на Комисия за енергийно и водно контролиране и на сдруженията от бранш поради контрактуваната нова цена на съветския газ. Очакванията са по време на съвещанието да се обясни по какъв тъкмо модел ще бъдат възобновени разноските на крайните консуматори при преизчисляването на цените на газ със задна дата от 5 август 2019 година

Депутатите ще избират омбудсман с очевидно гласоподаване

Партиите ще могат в идващите седем дни да повдигнат претенденти за нов омбудсман на България, а по-късно гласуването ще е очевидно в пленарната зала. Това стана ясно през днешния ден, откакто Народното събрание одобри процедурни правила за избор на на публичен бранител. В момента Диана Ковачева довършва петгодишния мандат на Мая Манолова, която напусна поста, с цел да взе участие в изборите за кмет на София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР