“Джеймс Уеб притежава основно огледало с диаметър 6.5 метра –

...
“Джеймс Уеб притежава основно огледало с диаметър 6.5 метра –
Коментари Харесай

Критично важен успех: Джеймс Уеб разгърна вторичното си огледало!

“Джеймс Уеб ” има главно огледало с диаметър 6.5 метра – в никакъв случай до момента не е била изстрелвана такава огромна обсерватория в космоса. Но с цел да могат лъчите, отразени от него, да бъдат оценени, те би трябвало да се насочат към научните принадлежности. Именно това е ролята на 74-сантиметровото вторично огледало, което през днешния ден беше разпънато над главното посредством триножник. Ако нещо, даже напълно дребно, се беше объркало през днешния ден, програмата на “Джеймс Уеб ” щеше да е повсеместен и безапелационен неуспех. 

Напомням на читателите, че с цел да може новият телескоп да стартира научната си стратегия, той би трябвало да се разопакова сполучливо в отдалечен режим, а това минава през 344 еднопосочни събития, свързани със задействането на преносими елементи. Неуспех при осъществяването на всяко едно събитие има капацитета да опропасти всичко. И въпреки всичко има известни нюанси. Нека да приемем, че през вчерашния ден топлинният щит се беше разгърнал, само че не напълно – някаква дреболия бе попречила на един от пластовете да се опъне. Или пък на следващия ден или вдруги ден инженерите не съумеят да разкрият изцяло главното огледало, отново централният му съставен елемент ще е разполагаем. При такива сюжети щяха да се измислят някакви тактики, с цел да може “Джеймс Уеб ” да извършва най-малко отчасти изследователските си задания. 

Не по този начин стоеше въпросът, в случай че днешното разрастване на вторичното огледало бе неблагополучно. В подобен случай, оповестява доктор Хайди Хемъл, част от екипа на задачата в изявление за Нанси Аткинсън от The Planetary Society, нямаше да има никакъв метод да се измисли по какъв начин лъчите да доближават до приборите. Мисията щеше да приключи прибързано и печално.

След днешния ден откривателите ще дишат по-спокойно и въпреки че не всичко е завършило във връзка с подготвителната работа, цялостният триумф е съвсем на прага… 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР