Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две

...
Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две
Коментари Харесай

Сянката на една страшна болест тегне след атентатите на 11 септември

Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 година в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадистите самолети се блъснаха в кулите близнаци.
 
През 2016 година, 15 години след атентатите с максимален брой жертви в историята на Съединени американски щати, тази професионална синдикалистка, станала майка на три деца, получи диагнозата " рак с метастази " . Има единствено едно разумно пояснение: облакът отровен прахуляк и парчета, в който се е оказала в деня на злополуката.

Ричард Фарър , през днешния ден на 37 години, работеше постоянно в региона на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година.

Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия татко е открит нападателен рак на дебелото черво , който нормално визира много по-възрастни мъже и към който не е имал никакво влечение.
 Американците означават шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година, лишили живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон. Gettyimages-->
Далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени при сриването на Световния търговски център (СТЦ), Ню Йорк продължава да брои наранени от рак и други тежки заболявания, изключително белодробни, свързани с токсичния облак, който се носеше в продължение на седмици над южната част на Манхатън.
 
Пострадали са освен спасителите

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото на СТЦ, бяха първите наранени: от 2011 година проучване, оповестено в научното сп. " Лансет ", демонстрира, че те са изложени на нараснал риск от рак.

У към 10 000 от тях е бил открит рак съгласно Здравната стратегия СТЦ - федерална стратегия за медицински грижи за оживелите от атентатите.
 Американците означават шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година, лишили живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон. Gettyimages

 Американците означават шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година, лишили живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон. Gettyimages
Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър са част от " елементарните " хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след злополуката - категория от заболели, която не стопира да нараства.

В края на юни 2019 година над 21 000 от тях са били регистрирани в здравната стратегия - два пъти повече, в сравнение с през юни 2016 година. От тези 21 000 близо 4000 са получили диагноза " рак ", като тези на простатата, гърдата или кожата са най-честите случаи.

Макар че е " невероятно да се дефинира точната причина (за рака) за съответен субект, тъй като никой кръвен тест не включва СТЦ като допустима причина ", няколко проучвания са посочили, че " нивото на заболеваемостта от рак е повишено с сред 10 и 30 на 100 измежду изложените (на облака) хора ", изяснява Дейвид Презънт, основен доктор на нюйоркските пожарникари, който е почнал проучванията по този въпрос.

И се чака в бъдеще този брой да нараства, споделя той, заради остаряването на изложените хора и природата на някои типове рак, като белодробния или мезотелиомата, които се развиват в интервал от 20 до 30 години.
 Американците означават шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година, лишили живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон. Gettyimages
" Никой не можеше да го предскаже "

В този подтекст в края на юли Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 година за 2090 година крайната дата, до която може да се предявяват искове за обезщетение пред специфичен федерален фонд.

За тази цел той ще бъде попълван постоянно със средства, откакто изчерпа първичната сума от 7,3 милиарда $ със приблизително обезщетение от 240 000 $ на всеки болен и 682 000 $ за всеки умрял.
 
След като на няколко пъти отлагаше крайната дата на работата на фонда, Конгресът призна, че ще би трябвало да се обезпечава покритие за " хора, което са били бебета (по време на атентатите) до края на живота им ", изяснява юристът Матю Байоне, който съставлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

" Никога не е имало нахлуване, сравнимо с това на 11 септември ", акцентира той. " Никой не можеше да планува това, което ще се случи с милиардите тонове строителни материали, горящи в продължение на 99 дни ", които изхвърлиха във въздуха нечувани количества химически артикули, в това число диоксини, азбест и други канцерогенни вещества.
 Германският джихадист от сирийски генезис е упрекнат в присъединяване в планирането на атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати Gulliver/Getty Images
В очакване да научат всички здравни последици от нещастието, Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър показват страдание, че след атентатите град Ню Йорк не е направил повече за отбрана на жителите на квартала.

" Можеше да се положат повече старания за ограничение на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на злополуката ", споделя Фарър.

Приоритетът беше " градът да се върне към естественото, Нюйоркската борса възобнови работа след няколко дни ", само че " в никакъв случай не ни споделиха, че нещо може да се случи ", показва страдание Фебрилет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР